Confidenţialitate

Poliția avertizează: Sunt tot mai multe pagini ce imită site-uri de internet banking ale unor bănci

Poliția Română avertizează că au apărut pagini care imită site-uri de internet banking ale unor bănci.

Aceste pagini clonate sunt promovate prin intermediul motoarelor de căutare accesate din browserele de internet.

Ele pot să apară fie ca anunțuri publicitare care imită un rezultat al căutării, fie că un rezultat propriu-zis al căutării. În funcție de procedura de autentificare a băncii, utilizatorilor li se pot cere detalii suplimentare cu privire la modalitatea de autentificare.

Acesta este momentul în care persoanele rău-intenționate se autentifică în contul clientului și inițiază transferuri de bani frauduloase, timp în care utilizatorul este lăsat să aștepte pe pagină care imită site-ul băncii, sub diferite pretexte de întârziere a conectării.

Apoi, utilizatorului i se cere din nou să introducă un cod pentru a se autentifica în cont. Dacă face acest lucru, utilizatorul autorizează practic furtul.

Polițiștii recomandă atenție sporită la denumirea paginii accesate – de cele mai multe ori, clonele sunt foarte asemănătoare cu paginile originale, dar fie lipsește o literă, fie apare o cratimă în plus, aceste detalii contează.

Este mai prudent să intrăm pe pagină de internet a băncii și de acolo să accesăm secțiunea de online banking.

Orice modificare în procesul de autentificare trebuie să ridice semne de întrebare – dacă se solicită detalii noi ori procesul durează mai mult că de obicei – sunt șanse mari să fi accesat o pagină clonată.

De asemenea, nu trebuie introduse codurile primite prin SMS, dacă motivul scris în mesaj nu corespunde cu intenția ultilizatorului.