Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse: 60 de ani de la darea in folosinta (AUDIO)

Cei care ies astăzi din România pe la Vama Giurgiu nu vor plăti taxa de pod. Decizia îi vizează doar pe cei cu mașini mici.

Astăzi este singura zi din an, când cei care vor să treacă în Bulgaria pe la Vama Giurgiu fac acest lucru fără să plătească taxa de pod, în valoare de 2 euro şi jumătate pentru cei care conduc maşini mici.

Pentru marcarea celor 60 de ani de la punerea în funcţiune a Podului peste Dunăre, reprezentanţii autorităţilor române şi bulgare au pregătit mai multe activităţi comune, atât în Giurgiu, cât şi în Ruse.

Iniţial, oficiali din ambele ţări ar fi trebuit să se întâlnească, în această dimineaţă, la mijlocul podului. Însă, din cauza ploii, nu au mai făcut acest lucru, ţinând discursuri la baza construcţiei, în Vama Ruse.

De asemenea, în semn de respect pentru familiile victimelor inundaţiilor de la Varna, au fost anulate spectacolele de muzică populară programate în oraşul vecin. În plus, unii oficiali bulgari au renunţat chiar la discursurile pregătite şi au cerut momente de reculegere pentru cei care şi-au pierdut viaţa joi.

Se vor desfăşura, aşadar, pe parcursul întregii zile, forumuri de afaceri româno-bulgare, atât la Giurgiu cât şi la Ruse, temele de discuţie fiind comerţul şi oportunităţile de afaceri între cele două state.

Podul Prieteniei a fost dat în folosinţă pe 20 iune 1954, are o lungime de aproape 3 kilometri şi este prima construcţie ce a realizat legătura între România şi Bulgaria.