PNL, USR Plus și UDMR au ajuns la un prim acord pentru formarea unei coaliții de guvernare | AUDIO

Cele trei formațiuni au agreat împărțirea principalelor funcții în stat asupra cărora se blocaseră în weekend, dar și structura noului guvern.

Potrivit înțelegerii la care au ajuns negociatorii PNL, USR Plus și UDMR, funcția de prim-ministru ar urma să fie preluată de Florin Cîțu, iar cea de președinte al Camerei Deputaților de Ludovic Orban.

Pentru că au acceptat acest aranjament, căruia i s-au împotrivit până acum, cei de la USR Plus ar urma să aibă un număr aproape egal de ministere cu PNL în viitorul guvern, care va cuprinde 18 portofolii, cu două în plus față de cel actual.

Astfel, liberalii urmează să preia opt ministere, cei de la USR Plus șapte, iar maghiarii de la UDMR trei ministere.

Negocierile dintre cele trei partide au fost reluate vineri dimineață, la ora 9:00, la aceeași vilă de protocol din nordul Capitalei, în format extins, nu doar la nivel de lideri cum a fost zilele trecute.

Echipele de negociere au intrat la tratative cu mandate stabilite de conducerile partidelor: USR Plus s-au declarat dispuși să accepte varianta Cîțu premier și Orban la Cameră cu condiția să primească un număr egal de ministere cu PNL în viitorul Guvern.

De asemenea, partidul condus de Dan Barna și Dacian Cioloș a precizat că nu îl va accepta pe Orban la șefia Guvernului.

La rândul lor, cei de la PNL s-au dus cu două variante: 1. Cîțu premier și Orban la șefia camerei Deputaților și 2. Orban premier și Camera la USR Plus.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS