Confidenţialitate

PNL și USR au atacat din nou la Curtea Constituțională legile Justiției

Liberalii, alături de parlamentarii USR, au atacat din nou la Curtea Constituțională modificările aduse celor trei legi ale Justiției. Deputatul PNL Gabriel Andronache spune că ceea ce au făcut PSD, ALDE și UDMR nu are nicio legătură cu deciziile anterioare ale Curții.

”Am constatat nu mai puțin de 37 de motive de neconstituționalitate. La legea 303 am invocat 22 de motive de neconstituționalitate, la legea 317 – nouă astfel de motive, iar în cazul legii 304 privind organizarea judiciară am identificat nu mai puțin de șase motive de neconstituționalitate”, a declarat Andronache.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reacția liderului PSD, Liviu Dragnea, a fost una virulentă. El i-a acuzat pe liberali că susnt susținătorii așa-zisului stat paralel și că încearcă să impidice prin orice mijloace stoparea abuzurilor din România.

”Este o grupare de partide care susține în continuare statul paralel, care susține în continuare ca în România să se continue abuzurile, care susține în continuare ca lumea asta a tenebrelor – pe care încet, încet am început s-o vedem cu toții pentru că începe să iasă la iveală – să continue. Acest film, această disperare până la urmă se va încheia, pentru că nu pot bloca mersul. Acele legi vor intra în vigoare și își vor produce efectele”, a avertizat Liviu Dragnea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Modificările aduse legilor Justiției de către PSD, ALDE și UDMR au fost dur criticate. Mai mult de jumătate dintre cei peste șapte mii de magistrați din România au semnat o petiție pentru a stopa modificarea actelor normative, CSM a avizat negativ modificările propuse, iar Parchetul General a dezavuat, de asemenea, demersul majorității parlamentare.

În plan extern critici au venit atât din partea Comisiei, cât și a Parlamentului European. Grupul Statelor Împotriva Corupției, un organism al Consiliului Europei, a formulat la rândul său obiecții consistente față de modificările aduse legilor Justiției. Raportul instituției nu a fost însă făcut public, deoarece este blocat de ministrul Tudorel Toader.