Confidenţialitate

PNL și PSD, ședințe separate înaintea debutului noii sesiuni parlamentare

Principalele partide ale coaliției aflate la guvernare au ședințe separate, astăzi. Social-democrații se întâlnesc la Sinaia, iar liberalii în București.

 

Strategia politică pentru perioada următoare și prioritățile legislative sunt principalele puncte de pe agenda ambelor formațiuni, într-un context în care tensiunile sunt în creștere între PNL și PSD.

Mărul discordiei este rotativa din primăvară. Social-democrații, care ar trebui să preia șefia guvernului, fac presiuni asupra liberalilor pentru modificarea protocolului.

Partidul condus de Marcel Ciolacu nu vrea să facă schimb de ministere cu PNL. Mai exact, plănuiește să păstreze atât Transporturile pentru Sorin Grindeanu, cât și Finanțele pentru Adrian Câciu.

Liberalii nici nu vor să audă și i-au avertizat pe social-democrați că, dacă refuză schimbul de ministere, nici ei nu vor ceda funcția de prim-ministru.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a avertizat la rândul lui că, dacă PNL nu va renunța la șefia guvernului, așa cum prevede protocolul coaliției, va face tot posibilul pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Una din formele de presiune ale PSD este amenințarea la adresa PNL și a președintelui Iohannis de amânare a dezbaterii și adoptării proiectelor legii educației.

Liberalii au avut deja o ședință aseară, informală, la o vilă de protocol din Capitală. În cadrul reuniunii, premierul Nicolae Ciucă le-a transmis liderilor PNL că nu va accepta încălcarea de către PSD a protocolului coaliției, adică rotativa, dacă va avea loc, va presupune atât schimbarea prim-ministrului, cât și a ministerelor Transporturilor, Finanțelor, Justiției și Fondurilor Europene.