Confidenţialitate

PNL propune pedepse alternative pentru condamnări sub 3 ani

PNL  lansează în dezbatere publică un proiect de lege privind pedepse alternative.

Astfel, cei cu condamnări mai mici de doi ani vor putea executa pedeapsa la domiciliu, putând fi monitorizaţi cu brăţări electronice. Totodată, cei cu condamnări până în 3 ani ar putea face muncă în folosul comunităţii.

Aceste pedepse alternative ar urma să fie aplicate persoanelor condamnate pentru alte fapte decât cele cu violenţă şi de corupţie.

Liberalii resping o eventuală lege a amnistiei şi graţierii, a precizat co-preşedinta PNL, Alina Gorghiu, şi susţin pedepse alternative pentru reducerea supraaglomerării închisorilor:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Executarea pedepsei la domiciliu cu supraveghere prin brăţară electronică în cazul pedepselor sub doi ani, executarea fracţionată a pedepsei în perioada de weekend, adică sâmbăta şi duminica în centre de detenţie special create în acest scop – această măsură s-ar aplica pedepselor sub 3 ani,  executarea pedepsei în echivalent de zile de muncă în folosul comunităţii sub 3 ani pedepsele şi executarea pedepsei în regim mixt  de echivalent zile de muncă în folosul comunităţii şi cu zile de detenţie în weekend în  centre special create în acest scop. Tineţi cont că aceste măsuri exclud infracţiuni care se referă la fapte de corupţie”.

 

Ministerul Justiţiei ar urma să stabilească impactul acestui proiect, şi anume câţi condamnaţi ar putea fi eliberaţi în aceste condiţii.

Ministerul Justiţiei a lansat, săptămâna trecută, consultarea publică pentru reducerea supraaglomerării din penitenciare şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. Data limită până la care sunt aşteptate propuneri din partea cetăţenilor şi organizaţiilor neguvernamentale este 9 septembrie 2016.