Confidenţialitate

Ploile scurte și scăderea temperaturilor le vin în ajutor pompierilor români din Grecia

Precipitațiile și prognoza cu temperaturi în scădere, de cel mult 37 de grade, ar putea da un respiro echipelor de intervenție – după două săptămâni de temperaturi sufocante.

De dimineață, acţiunile pompierilor români de lichidare a incendiilor au fost reluate, în zonele Spathari şi Kalivia – insula Evia. Se intervine cu şase maşini de stingere, două cisterne şi o dronă. O echipă de pompierei are misiunea să creeze culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.

Alături de ei se află pompierii din Republica Moldova, care intervin cu două maşini de stingere. Aseară, în zonă a plouat, pentru aproximativ două ore.

Spre dimineață, au fost ploi și în alte zone, iar prognozele arată că temperaturile vor fi uşor mai scăzute joi, cu maxime la umbră de 37 de grade – și ploi de scurtă durată.

Continuă operaţiunile de stingere a flăcărilor şi în Arcadia (Peloponez), unde marţi s-au reactivat incendii care se credeau stinse, dar situaţia pare să fie sub control – notează presa elenă.

Experţii apreciază că incendiile au fost provocate de un așa-numit „cocktail blestemat”: o lungă perioadă de secetă, la care s-a adăugat cel mai grav val de căldură din ultimele patru decenii, plus vântul puternic.