Planeta Pluto, mai ciudată decât orice închipuire

Oamenii de ştiintă din Misiunea New Horizons, NASA, concepută pentru studierea planetei Pluto, au descoperit că aceasta este mult mai stranie decât şi-au imaginat ei.

Pe planeta pitică se găsesc vulcani de gheaţă, munţi plutitori, peisaje multicolore şi luni care se comportă ciudat.

Două gropi situate la polul sud al planetei ar putea fi vulcani de gheaţă. Deschizăturile se află în vârful a doi munţi imenşi, Wright Mons şi Piccard Mons.

Fiecare munte are o înălţime de câţiva kilometri şi se întinde pe cel puţin 100 de kilometri. În loc să verse lavă, vulcanii de pe Pluto aruncă gheaţă. „Poate fi vorba de nitrogen, monoxid de carbon sau o materie apoasă trasă dintr-un ocean îngropat”, au confimat oamenii de ştiinţă.

vulcan Pluto

Wright Mons, unul dintre potenţialii vulcani de pe Pluto

Munţii de pe Pluto seamănă mai mult cu nişte iceberg-uri decât cu munţii de pe Pământ. „Aceste blocuri de materie îngheţată probabil că plutesc într-o “mare” de gheaţă de azot”, a spus Jeff Moore, membru NASA.

Lunile lui Pluto au un comportament ciudat. Cele patru luni ale planetei, Nix, Styx, Kerberos şi Hydra, se rotesc cu o rapiditate uimitoare. Kerberos şi Hydra arată de parcă ar fi formate din două obiecte similare care s-au ciocnit şi au rămas lipite.

Luni Pluto

Lunile planetei Pluto

Sursă National Geographic