Plaja şi cancerul de piele

Melanomul malign reprezintă o formă foarte gravă a cancerului de piele. Evoluează rapid, provoacă metastaze și conduce la deces. Poate apărea în orice zonă a corpului, dar mai ales pe spate la bărbați sau pe gambă la femei.

Melanomul apare ca o pată maronie, cu marginile neregulate. O aluniță trebuie să ne îngrijoreze dacă își schimbă culoarea, textura, volumul sau suprafața.

Soarele are efecte benefice asupra corpului, dar în același timp și efecte negative. Există trei tipuri de ultraviolete. Cele de tip A provoacă îmbătrânirea prematură a pielii și bronzul de scurtă durată. Ultravioletele de tip B sunt responsabile de creșterea producției de melanină, pigmentul din piele care conferă bronzul de lungă durată. De asemenea, pot produce cancer cutanat. Ultravioletele de tip C se opresc în atmosferă. Mai nociv decât soarele este solarul care emite toate cele 3 tipuri de radiații ultraviolete.

Protejați-vă și copiii de efectele nocive ale soarelui. Organizația Mondială a Sănătății avertizează populația că arsura solară produsă în prima copilărie crește riscul de melanom malign cu 50%, iar mai mult de 5 arsuri ale pielii până la vârsta de 35 de ani cresc riscul cu până la 75%.