Confidenţialitate

Plaja din Eforie Sud, lărgită cu fonduri europene, va fi deschisă în totalitate de la 1 august. În zonă, arheologii cercetează resturile unei epave

Plaja din Eforie Sud, lărgită cu fonduri europene în valoare de peste 100 milioane de euro, va putea fi accesibilă turiștilor, în totalitate, de la 1 august. Deocamdată, pe o porțiune de 2500 mp este o groapă imensă in care arheologii cercetează resturile unei epave. Dacă ministerul Culturii nu ar fi întarziat cu doi ani avizul de cercetare arheologică, lucrările s-ar fi terminat la sfârșitul lui 2022.

Lucrările pentru lărgirea plajei de la Eforie Sud au început în urmă cu trei ani. La doar câțiva metri de țărm, în apa mării au fost descoperite resturile unei corăbii, cu vechime de aproximativ 200 de ani.

Cercetarea arheologică putea incepe în 2020, când plaja nu era încă lărgită, dar ministerul culturii a tot amânat avizul pentru că România nu ar avea scafandri arheologi brevetați de ministerul apărării.

Așa că plaja a fost lărgită, iar corabia a ajuns sub nisip. Avizul a fost data abia in această primăvară. Constructorul a fost nevoit să decoperteze plaja, arheologii au scos la iveală corabia și o cercetează de pe uscat.

„Cred că este pentru prima dată în România când are loc o cercetare a unei epave în nisip. Trebuie să fim foarte atenți pentru că epava e într-o stare de conservare nu prea bună”, a explicat arheologul Mihai Duca.

După terminarea cercetării arheologice, corabia nu va putea fi văzută de turiști, spune șeful de lucrări Raluca Iosipescu:

„Decizia finală va fi de a se acoperi cu un material geotextil care să o protejeze, și apoi cu nisip. Practic va reveni în mediul ei natural”.

Iar costurile suplimentare pentru intârzierea proiectului și cheltuielile de cercetare arheologică, vor fi suportate de statul român:

„Dacă această lucrare ar fi fost făcută în 2020 cu scafandri, cum am solicitat inițial, ar fi fost undeva în jur de 100.000 de euro. Acum, costurile sunt estimate a se ridica undeva la 2,7 milioane de euro”, a precizat constructorul Marius Stamat.

Săptămâna viitoare, groapa de 2.500 mp va fi acoperită cu nisip, iar de la 1 august, plaja de la Eforie Sud va deveni funcțională, in totalitate, pentru turiști.

Foto: Ghiulfer Predescu