Pilotii de avioane sunt rareori evaluati temeinic în privinta sanatatii mentale

Piloţii de avioane sunt rareori evaluaţi temeinic în privinţa sănătăţii mentale – afirmă experţi în siguranţa aeriană, citaţi de Associated Press, în contextul tragediei din Alpii francezi.

În Statele Unite, Administraţia federală pentru aviaţie cere ca piloţii să fie supuşi unor examinări medicale din partea unui medic militar anual sau la fiecare şase luni, în funcţie de vârsta pilotului.

Teoretic, medicii ar trebui să verifice dacă piloții au probleme mentale, însă piloții recunosc că rareori se întâmplă acest lucru. ‘Nu există o evaluare reală a sănătăţii mentale’, a declarat un fost pilot în marină, citat de Associated Press. În 29 de ani de examinări medicale el nu a fost întrebat niciodată despre starea sa psihică. La rândul său, un fost pilot al American Airlines, a declarat: ‘Îţi verifică ochii, urechile, inima – toate organele care încep să meargă prost atunci când îmbătrâneşti. Dar nu fac nimic pentru cap, nu’.

Europa are standarde comune în ceea ce priveşte examinarea medicală a piloţilor. De obicei, companiile aeriene le cer piloţilor să îşi examineze sănătate mentală atunci când îşi depun candidaturile pentru un loc de muncă, dar după ce sunt angajaţi, aceştia sunt testați superficial.