Confidenţialitate

PIAȚA VICTORIEI | Sentințe după alegeri. C.T. Popescu: „Justiția se dovedește slabă”

Amânarea de la Curtea Constituțională în cazul completurilor de trei judecători de la Înalta Curte de casație și Justiție, ca și anunțarea verdictului în dosarul lui Liviu Dragnea de la Curtea Supremă abia după alegeri, pe 27 mai, sunt, în opinia gazetarului Cristian Tudor Popescu, semne evidente de slăbiciune din partea Justiției.

Justiția din România se dovedește slabă. Rămâne pe spinarea poporului să judece în locul Justiției, pe 26 mai. Justiția a refuzat acum să judece”, a constatat Cristian Tudor Popescu în dezbaterea de luni din „Piața Victoriei”, de la Europa FM.

În analiza sa, o astfel de eschivă face ca orice decizie luată ulterior să fie pusă în legătură directă cu rezultatul alegerilor europarlamentare. „Tot ce se va întâmpla după va fi încărcat de rezultatul din 26 mai. Dacă PSD pierde alegerile, se va spune că, iată, a prins curaj și l-a condamnat după ce a pierdut alegerile. Dacă nu îl va condamna, se va spune că s-au orientat. Înalta Curte și CCR ar fi trebuit să dea acum o decizie. Asta ar fi fost o dovadă de forță, de responsabilitate și de neinfluențare politică”, crede Cristian Tudor Popescu.

Inițial optimist că Înalta Curte s-ar putea pronunța înainte de alegeri, Moise Guran crede că amânadrea de la Curtea Constituțională nu etse atât o dovadă de slăbiciune, cât o formă de prudență. „CCR nu face parte din Justiție. CCR nu are voie să interpreteze legea. O face în ultima perioadă într-un mod abuziv, dar lumea trebuie să înțeleagă (că lucrul acesta bnu intră în atribuțiile sale, n.red.). A început să adauge la lege, dar în mod explicit nu are voie. CCR interpretează doar Constituția. Eu văd ca pe un semn bun ăsta. Este evident că CCR și-a dat un termen dincolo de 1 iunie”, a explicat el, cu referire la data de la care, dacă Înalta Curte de Casație și Justiție nu s-ar fi pronunțat în dosarul lui Liviu Dragnea, întregul proces ar fi urmat să fie reluat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă PSD ia sub 30% la alegeri, Dragnea începe să aibă probleme”

În opinia lui Moise Guran, „este un proces ușor de analizat”, în care judecătorii ÎCCJ au doar de comparat vechile probe cu sentința dată deja de prima instanță.

O sentință dată, însă, abia pe 27 mai dă, în calculele sale, o greutate și mai mare referendumului pentru Justiție convocat cu o zi înainte, simultan cu alegerile europarlamentare. „Ce se întâmplă dacă nu trece referendumul? Ce face Liviu Dragnea dacă referendumul este invalidat? Cum interpretează el rezultatul acela în așteptarea sentinței de la Înalta Curte?” sunt întrebările pe care, crede Moise Guran, ar trebui să și le pună oricine are drept de vot.

Cristian Tudor Popescu, pe de altă parte, dă șanse minime referendumului din 26 mai să fie validat. Chiar și în această situație, este important, spune gazetarul, numărul celor care se prezintă la referendum: „Dacă vor fi 3 milioane de votanți la referendum e una și dacă vor fi 5 milioane e altceva. Așa cum a contat în 2012 câți au votat pentru debarcarea lui Băsescu, deși referendumul a fost invalidat. Important este să vii la referendum”.

Din perspectiva sa, mai relevant decât rezultatul referendumului va fi cel al alegerilor de duminică. „Am mai spus: 32% maximum – PSD, 27% maximum – PNL. Intersecția este la 30%. Dacă PSD face peste 30%, pentru Dragnea e în regulă. Dacă e sub, dacă e 29,5%, Dragnea începe să aibă probleme. Asta, după părerea mea, este mult mai important decât referendumul care este, la rându-i, foarte important. Dacă se va face cvorumul, va fi nemaipomenit. Pentru mine va fi un miracol, ca acela din 2014 cu votarea lui Iohannis în turul II”, spune Cristian Tudor Popescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.