Confidenţialitate

PIAȚA VICTORIEI | Nominalizările pentru CCR, comentate de Cristian Tudor Popescu și de Moise Guran

Gheorghe Stan, șeful Șecției Speciale pentru anchetarea magistraților, și Cristian Deliorga, judecător la Curtea de Apel Constanța, sunt în acest moment cei doi magistrați care au susținerea PSD pentru numirea la Curtea Constituțională începând din iunie. Prima formalitate oficială ar urma să se îndeplinească marți, la votul din comisiile juridice din Camera Deputaților și, respectiv, din Senat.

Al treilea nume, rămas deocamdată în stand by, este cel al fostului Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu. Avansat neoficial de PSD ca nominalizare din partea Camerei Deputaților, a pierdut în ultimele ore susținerea politică, acordată între timp lui Gheorghe Stan. Rămâne însă în discuție, ca independent.

Ce denotă opțiunile Puterii în opinia scriitorului și gazetarului Cristian Tudor Popescu? „Arată clar direcția în care vrea să meargă PSD-ul lui Dragnea dacă va câștiga puterea totală, ceea ce urmărește să facă în acest moment – direcția dată de domnul Iancu, de domnul Stan: naționalism xenofob agresiv, populism, în continuare subordonarea, îngenuncherea Justiției din această țară și, finalmente, scoaterea – practic – a României din Uniunea Europeană. De ce? Pentru Că domnul Dragnea în Uniunea Europeană nu are ce căuta. El, ca persoană. N-are ce să caute acolo că nu-l primește nimeni. Și atunci va scoate și România de acolo. Și atunci revin la tema acestor alegeri care nu e anti-PSD, ci e pentru păstrarea României din Uniunea Europeană. România pe care dorește să o scoată domnul Dragnea. Și doamna Dăncilă”, a spus Cristian Tudor Popescu în dezbaterea din „Piața Victoriei” de la Europa FM.

Gheorghe Iancu, a reamintit gazetarul, s-a declarat, în 2017, la televiziunea publică, unul dintre ceoi gata să valideze ideile și practicile lui Adolf Hitler de dinainte de 1939. „E un om deosebit domnul Gheorghe Iancu. Acest domn a avut următoarea afirmație televizată: «Până în 1939, Hitler a fost ok.». Greu de uitat. Acest ins este un soi de naționalist xenofob sinistru. Simpla propunere a acestui individ mi se pare un lucru grav”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

În contrapartidă, Moise Guran, fost student al lui Gheorghe Iancu, este de părere că reputația de profesor a fostului Avocat al Poporului l-ar recomada pentru un mandat la CCR. Nu și declarațiile contestate în 2017 inclusiv de Universitatea București și considerate o tentativă de negare a adevărului istoric în legătură cu Holocaustul. „Profesorul Gheorghe Iancu este un constituționalist deosebit, unul dintre cei mai buni specialiști în drept constituțional. Precizez, însă, că da, m-au surprins foarte mult declarațiile la care faceți referire. Eu am sentimente amestecate în ceea ce îl privește”, spune Moise Guran.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până la decizia plenului Senatului și a celui al Camerei Deputaților, președintele Klaus Iohannis a desemnat primul dintre cei trei judecători care ar urma să înnoiască parțial Curtea Constituțională din iunie. Simina Tănăsescu, fost consilier la Palatul Cotroceni, îl va înlocui pe Petre Lăzăroiu căruia îi expiră mandatul odată cu cel al Mayei Teodoriu și cu cel al lui Ștefan Minea.