Confidenţialitate

PIAȚA VICTORIEI, cu Tudor Mușat I Directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, analizează aparentul conflict Liviu Dragnea – Tudorel Toader și inițiativa ”Fără Penali”

Directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, vine azi la Europa FM să analizăm tabloul momentului.

Vorbim despre aparentul conflict Liviu Dragnea – Tudorel Toader, pe marginea ordonanțelor de modificare a legilor justiției, dar și despre ce șanse are Inițiativa “Fără penali în funcții publice”, care ar trebui să devină literă de lege prin modificarea Constituției.

În urmă cu o zi, judecătorii CCR au stabilit,  cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă de revizuire a legii fundamentale „Fără penali în funcţii publice” respectă prevederile constituționale.

Iniţiativa USR propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Constituția prevede în prezent, la articolul 37, următoarele: „(1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3) , dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3). (2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României”.

Adrian Moraru vine în Piața Victoriei,  cu Tudor Mușat, de la ora 18.15, în direct la Europa FM și video live pe pagina de Facebook Radio Europa FM.