Confidenţialitate

Piața Victoriei: Câți români vor merge la vot și pe cine vor trimite în Parlament? | VIDEO

Invitații Ioanei Ene Dogioiu, la Piața Victoriei, au fost politologul Andrei Țăranu și sociologul Cristian Andrei. Tema din această ediție o reprezintă alegerile parlamentare din 6 decembrie, dar și ce se anunță în privința rezultatelor și a efectelor.

Cristian Andrei: La alegerile locale au fost cu 3-4% sub prezența de acum 4 ani de zile și lucrul acesta a fost datorat 100% pandemiei. Cred că putem să aplicăm acest raționament și în acest caz, acum patru ani de zile prezența la alegerile parlamentare a fost în zona de 39% și cred că și de data aceasta vom fi cu 2-3 procente sub. (…) Având în vedere specificul Partidului Social Democrat, care este cantonat în zona persoanelor mai vârstnice, cred că el este un pic mai dezavantajat, așa cum a fost și la alegerile locale.”

Prezența la vot relativ mică nu este neapărat un lucru rău, susține Andrei Țăranu. Asta pentru că, dacă s-ar face un nou recensământ, am vedea o schimbare majoră în rândul populației cu drept de vot, spune politologul:

„Prezența va fi mai mică și din cauza pandemiei, dar și din cauza apatiei, a dezinteresului aproape complet al cetățenilor față de acest ciclu electoral. E foarte probabil ca prezența să nu fie foarte ridicată, și eu o văd în jur de 35%. Dacă, poate, următorul Guvern va face un recensământ ca oamenii, atunci vom vedea că 35% urcă spre o cifră reală de vreo 48, aproape 50% dintre votanți.”

În schimb, lucrurile vor sta complet diferit în ceea ce privește votul din Diaspora. Acolo se așteaptă ca prezența la vot să fie mult mai mică față de alegerile prezidențiale. Cristian Andrei:

„Eu cred că numerele vor fi cu siguranță mai jos, adică față de turul doi de la prezindețiale, când am avut 1 milion de români la vot, nu mai există nici condițiile, nici mizele nu mai sunt atât de aprinse.”

Chiar dacă ultimele sondaje arată PNL și USR peste medie în ceea ce privește interesul pentru vot, acest lucru nu va însemna neapărat și o mobilizare mai mare a electoratului celor două partide, mai spune Cristian Andrei, la Piața Victoriei:

„În momentul de față, PNL și USR sunt un pic peste medie ca interes pentru vot, dar asta nu înseamnă un val, mai ales că, fiind prezența mică, nu putem vorbi de un interes monumental pentru alegeri. (…) Faptul că va fi o prezență mică poate face ca o mobilizare într-o anumită zonă pentru un partid politic să dea o aparentă surpriză și cred că vor fi astfel de mici surprize.

Barometrul Europa FM arată o scădere în zona PNL și USR și o creștere în zona PSD. Unde se duce electoratul?

Andrei Țăranu: Cel mai probabil stă acasă, sau face un vot de protest sau găsește o altă modalitate. Pe de altă parte, s-au enervat, dar nu neapărat votau PNL, iar pentru nervul respectiv se duce și votează PSD.

Cristian Andrei: Se inactivează, într-un anumit moment preferă să se ducă într-o zonă de nehotărâți, este o zonă foarte fluctuantă și se schimbă de-a lungul campaniei. Acești nehotărâți au schimbat destul de mult peisajul politic pe ultima sută de metri, o zonă de 4-6%, care se gândesc până în ultimul moment.

Politologul Andrei Țăranu spune că și campania electorală a fost una atipică, iar acest lucru nu a ținut doar de pandemia de coronavirus:

„Avem una dintre cele mai ciudate campanii, dincolo de faptul că este atipică. Avem pe de o parte discursul PSD-ului, care spune că imediat după alegeri «o să vină lockdown, o să vină criză». Cei de la PNL nu prea au răspuns, ci mai degrabă au spus «ceilalți mint, minciună», fără să ofere clar niște perspective inverse. Totul pe puternicul fundal de zgomote generat de Pro România și de USR, în care nu prea înțelegi exact ce se dorește.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: