Confidenţialitate

„Piața Obor”: Saveta Ban și bunătăți preparate la un cuptor vechi de jumătate de secol

Sâmbătă, în emisiunea „Piața Obor”, vom gusta produse naturale, preparate la un cuptor vechi de aproape jumătate de secol. La Piața Centrală din Bistrița ne așteaptă pâinea aburindă pe foi de varză, cu semințe de dovleac sau de floarea soarelui, cozonacii mândri și lucioși dar și plăcintele delicioase cu vișine… abia scoase din vișinată.

Toate aceste „minuni” apetisante le prepară Saveta Ban, din Prislop-Bistrița, care merge la oraș, la Târgul Săptămânal de Bunătăți „Produs în Bistrița-Năsăud”. Pe mulți îi încearcă nostalgia și vom înțelege de ce dacă ascultăm discuția dintre Claudia Andron și doamna Saveta Ban.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cuptorul doamnei Saveta de la Prislop, lângă Bistrița, face minuni. Mulți vin și o caută pe doamna Saveta Ban la Piața centrală din Bistrița, în căutarea gustului de acasă. Fie că au plecat din țară și se întorc în vizită, fie că vor să mănânce așa cum le găteau mama și bunica, clienții caută produsele preparate, frământate și coapte ca acum 100 de ani. Vestite sunt și plăcintele doamnei Saveta. La fel și cozonacii. Însă, de ceva vreme, doamna Saveta prepară foccacia. S-a adaptat la cerințele clienților mai umblați iar rețeta i-a fost inspirată de fiul dumneaei. Tot ca să prepare foccacia, când vine sezonul ciupercilor doamna Saveta pornește la „vânătoare”. O singură supărare are doamna Saveta: că nu are un cuptor mai mare. Nimeni n-a vrut să umble la cel vechi de aproape jumătate de secol în care coace pâine, cozonaci și plăcinte. Și cam tot ce iese din mâinile dumneaei.

Saveta Ban în emisiunea „Piața Obor”:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.