Petrolistii din Statele Unite au declanşat cel mai amplu conflict de muncă din ultimii 35 de ani

Sindicatul care reprezintă angajaţii a peste 200 de rafinării, terminale petroliere şi fabrici producătoare de conducte şi produse chimice, a declaşat greva la 9 unităţi de producţie.

Motivul? Nu s-a ajuns la un acord cu patronatele pentru prelungirea contractului de muncă, expirat astazi. Acordul se referă la salarii, beneficii, sănătate şi siguranţă.

Sindicatul United Steelworkers nu a mai declanşat o grevă la nivel naţional din 1980, când protestul a durat trei luni. De aceasta data sindicalistii au respins in ultimele 10 zile cinci oferte de contract făcute de Royal Dutch Shell în numele companiilor petroliere.

O grevă a tuturor membrilor sindicatului United Steelworkers ar putea întrerupe 64% din producţia de carburanţi din Statele Unite.

Negocierile au început pe fondul celei mai mari scăderi a preţurilor petrolului de după 2008.

Sindicatul a cerut angajatorilor, între care Exxon Mobil şi Chevron, cresteri substanţiale ale salariilor, reguli mai stricte pentru prevenirea oboselii personalului şi măsuri de păstrare a muncitorilor membri de sindicat, în locul angajării de personal extern, cu contract.

Afectate de greva sunt rafinării din California, Washington, Kentucky şi Texas, dar şi altele sunt pe cale să se alăture protestului.

Producătorii americani de carburanţi au profitat de cresterea puternică a producţiei de petrol din ţară, susţinută de exploatarea zăcămintelor de şist. Astfel, preţului petrolului american a scazut cu 55% din iunie 2014.