Petre Roman – citat la Parchet în dosarul Revoluției

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat joi la sediul Parchetului General, fiind citat de procurorii militari în dosarul Revoluţiei.

Petre Roman este cercetat în acest dosar alături de fostul președinte, Ion Iliescu și a fostului vice prim-ministru, Gelu Voican Voiculescu.

Cei trei lideri sunt acuzați de procurorii militari de săvârșirea unor infracțiuni contra umanității.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că după 22 decembrie 1989, puterea a fost preluată de un grup restrâns de oameni.

Potrivit Parchetului Militar „pentru păstrarea puterii, noua conducere politică şi militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împuşcare, vătămarea integrităţii fizice şi psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condiţiilor de tipicitate ale infracţiunii contra umanităţii”.

În Decembrie 89, au murit peste o mie de persoane, majoritatea împușcate, iar aproximativ au fost rănite.

Recent, președintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil pentru începerea urmăririi penale a celor trei.

În urmă cu două zile, fostul preşedinte Ion Iliescu a ajuns la sediul Parchetului General, pentru a i se comunica oficial că, în cazul său, a fost extinsă ancheta în dosarul Revoluţiei.

El era suspect deja pentru pentru infracţiuni contra umanităţii în perioada 27-31 decembrie 1989, iar acum procurorii îi vor comunica că au extins perioada în care a comis aceste infracțiuni, respectiv 22-27 decembrie 1989.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS