Confidenţialitate

Petre Daea:”România ia în calcul interzicerea importului de cereale din Ucraina, dar nu va decide acest lucru fără aprobarea Comisiei Europene”

România ia în calcul interzicerea importului de cereale din Ucraina, dar nu va decide acest lucru fără aprobarea Comisiei Europene – spune la Europe FM, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Se așteaptă, practic răspunsul la scrisoarea prin care – mai multe state europene, printre care și România – cer Uniunii Europene să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestor produse, ce împinge în jos preţurile pe pieţele UE, nu poate fi oprit prin alte mijloace.

Unele state – precum Polonia, Slovacia și Ungaria – nu au mai așteptat acest răspuns și au anunțat interzicerea importurilor de cereale ieftine și de proastă calitate care îi afectează pe fermieri. Comisia Europeană spune că astfel de decizii sunt inaceptabile.

La rândul său, Ministrul Agriculturii, Petre Daea spune că România așteaptă răspunsul Comisiei Europene la criza cerealelor. O decizie nu poate fi luată unilateral.

Este luat în calcul acest lucru (n.r. – interzicerea importurilor din Ucraina)și se așteaptă interpretarea și răspunsul la propunerile pe care noi le-am făcut. Sunt canale diplomatice pe care trebuie să le respectăm. Așteptăm reacțiile europene pentru că această măsură (n.r. – deschiderea pieței europene pentru cerealele din Ucraina) a fost luată de Comisia Europeană.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai multe țări au anunțat interzicerea importurilor de cereale din Ucraina. E vorba de Polonia, Slovacia și Ungaria. Bulgaria informează că are în vedere o măsură similară.

Nu pot să judec decizia pe care au luat-o, am rezerve față de aceste decizii și nu le comentez.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia, Uniunea Europeană şi-a deschis piaţa pentru cerealele ucrainene fără a impune respectarea standardelor europene de calitate. Curând au apărut și pierderi importante ale fermierilor din ţările central şi est-europene din cauza supraofertei şi prăbuşirii preţurilor.

Chiar și așa, Comisia Europeană a transmis că acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt „inacceptabile”.

UE a oferit despăgubiri fermierilor pentru pierderile suferite. Dar sumele au fost prea mici, așa că în mai multe țări, printre care și România, au fost proteste.

Săptămâna trecută, ministru Petre Daea a anunțat că ajutorul acordat fermierilor români de Comisia Europeană în contextul crizei cerealelor va fi dublat cu bani de la bugetul statului.
Miercuri, al Varșovia sunt anunțate discuții între România și Ucraina, pe tema importului de cereale.