Confidenţialitate

Petre Daea: Sprijinul pentru fermieri se va dubla cu suma de la bugetul statului. Timpul meu este rezervat muncii și acțiunii permamente | VIDEO

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a susținut declarații de presă după vizita de la Bruxelles. „Timpul meu este rezervat muncii și acțiunii permanente. Sumele nu sunt stabilite. Ele vor fi validate în Comitetul din data de 30, unde România este prezentă. Voi vedea ce informații îmi dau colegii după întâlnirea care se desfășoară la această oră. Indiferent de sumă, sprijinul nostru pentru fermieri este tot timpul constant. Suma pe care o vom primi se va dubla cu suma de la bugetul statului în așa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii și nu comercianților de cereale”, a declarat ministrul Agriculturii.

Principalele declarații ale lui Petre Daea

 • Vreau să vă mulțumesc că ați dat curs solicitării mele de a veni la această întâlnire atât de necesară.
 • Vreau să vă cer scuze pentru că nu am răspuns la unele telefoane sau am răspuns, dar nu am comunicat ceea ce postul de televiziune respectiv a fost interesat să audă de la mine.
 • Azi dimineață de la orele 05:00, plecat de la Bruxelles, am socotit necesar să vin în fața țării să explic acest moment al responsabilității pe care Ministrul Agriculturii o are față de țară, față de fermieri.
 • De fiecare dată când am plecat la Bruxelles, seara târziu au fost postare intervențiile mele ca să fie cunoscute și interpretate pentru a avea documentarul necesar privind activitatea ministrului când participă la aceste întâlniri de lucru la nivelul Consiliului de Miniștri.
 • Am făcut tot timpul ce trebuie pentru țară și fermieri.
 • După s-a dat OK-ul încăcrcării pe platforma CE a Planului Național Strategic și România a realizat un obiectiv excepțional, știindu-se că avem de luat de la Comisie prin măsurile stabilie 15,8 miliarde de euro.
 • A doua problemă: modul în care interpretează Comisia. Efectele negative pe care le produce importul cerealelor și a plantelor oleaginoase în Ucraina.
 • Efortul pe care l-a făcut România este cunoscut: pe culoarul de solidaritate necesar pentru viața economică și politică pentru că în jurul nostru există un conflict armat cu implicații diverse și cu răni deosebite. Una dintre aceste răni este legată de intrarea în țară și tranzitul produselor obținute de Ucraina.
 • Am fost primul ministru din Consiliul de Miniștri care am ridicat problema la comisari privind intervenția urgentă astfel încât fermierii să fie ajutați cu ajutoare financiare.
 • Cu acea ocazie, am stabilit împreună cu domnul comisar să se facă o analiză comună a experților de la Comisia Europeană cu experții români. Venind acasă pe 28 am transmis comisarului mulțumirilor care se impuneau. Am transmis componența comisiei formată din experții noștri în frunte cu Achim Irimescu.
 • În intervenția mea am spus textual că fermierii români cu depozitele pline și conturile goale nu pot să-și continue activitatea de însămânțare a culturilor mai ales când România este principalul cultivator de porumb și floarea soarelui din UE.
 • Am putut să constant o serie întreagă de elemente care m-au determinat să spun foarte clar: că formula pe care a ales-o ascunde adevărul și deformează realitatea. Această formulă prelucrată înainte de a ajunge la Bruxelles, pe care a dat-o Comisia, e pur și simplu opera pe care au realizat-o pe documentele pe care le aveau la dispoziție și să rețineți: România a dat toate datele la timp și fără echivoc.
 • Timpul meu este rezervat muncii și acțiunii permamente. Sumele nu sunt stabilite. Ele vor fi validate în Comitetul din data de 30, unde România este prezentă. Voi vedea ce informații îmi dau colegii după întâlnirea care se desfășoară la această oră. Indiferent de sumă, sprijinul nostru pentru fermieri este tot timpul constant. La suma pe care o vom primi se va dubla cu suma de la bugetul statului în așa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii și nu comercianților de cereale.

Sursa foto: Inquam Photos / Mircea Manole

Citește și: Petre Daea: „Îi îndemn pe toți românii să mânânce carne de miel, de Paște”. Ministrul Agriculturii spune că așa vom ajuta și fermierii | AUDIO