Confidenţialitate

Peste o mie de centre rezidențiale pentru vârstnici, copii și persoane cu dizabilități au fost controlate. 13 au fost închise

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că 13 centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, cu dizabilități sau pentru minori au fost închise în urma controalelor derulate la nivel național. Totodată au fost întocmite nouă dosare penale. 

Anunțul a fost făcut la începutul ședinței de Guvern de la Palatul Victoria. Ministrul de Interne mai spune că, la nivel național, au fost identificate 24 de centre rezidențiale care nu aveau licență, își desfășurau activitatea ilegal.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Din toate cele 1.037 de centre verificate, au fost dispuse 56 de măsuri complementare, respectiv 43 măsuri de suspendare, şapte de retragere a autorizaţiei sanitare şi şase de închidere. În total, 13 centre nu îşi mai desfăşoară în acest moment activitatea. La fața locului au fost evaluate 13.044 de persoane rezidente, dintre care 144 au necesitat relocarea. Au fost întocmite nouă dosare penale, din care cinci vizează infracţiuni contra persoanei şi patru infracţiuni de natură economică. Au fost aplicate 3.640 de sancţiuni contravenţionale cu o valoare de aproximativ de 10 milioane de lei” – a spus ministrul de Interne.

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut celor care fac controale în căminele de bătrâni să nu dea dovadă de exces de zel.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

” Le cer autorităților să nu picăm în cealaltă extremă și să facem uz de zel. Nu cred că amendând cu zeci de milioane pentru că ai găsit trei lămâi mucegăite va schimba ceva de fond. Săptămâna viitoare aceste controale se vor finaliza iar atunci vom veni cu propuneri concrete de modificare structurală a modului în care trebuie să funcționeze acest sistem” declară premierul Marcel Ciolacu.

Primul ministrul a făcut apel la societatea civilă să propună o persoană la conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Persoanelor din Dizabilități, după ce șeful acestei instituții, Mihai Tomescu a fost demis zilele trecute.

Sursă foto: Guvernul României