Peste 70 de persoane aflate într-o barcă gonflabilă, salvate în Marea Egee

Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră, echipajul navei MAI 1104, aflat în misiune de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene, în cadrul Operaţiunii Comune „Poseidon 2017”, a identificat, pe timpul unei misiuni de patrulare desfăşurate în Marea Egee, o ambarcaţiune gonflabilă cu motor, supraîncărcată cu persoane.

“După evaluarea situaţiei şi având în vedere supraaglomerarea ambarcaţiunii şi riscul de a se scufunda, poliţiştii de frontieră români au demarat acţiunea de salvare. La bordul navei Gărzii de Coastă au fost transbordate 71 de persoane, 20 de copii, 22 de femei şi 29 de bărbaţi, care au declarat ca provin din Sudan, Siria şi Somalia”, se arată în comunicat.

Poliţiştii de frontieră le-au oferit persoanelor salvate asistenţă, hrană şi apă, iar câteva ore mai târziu, acestea au fost debarcate în siguranţă în Portul Chios şi predate autorităţilor elene, pentru efectuarea procedurilor specifice (asistenţă medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.).

De la începutul anului, poliţiştii de frontieră români de pe navele Gărzii de Coastă au salvat, individual şi în cooperare cu echipajele celorlalte nave detaşate de către statele membre în Grecia, peste 1.300 persoane care se aflau în pericol, la bordul unor ambarcaţiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale elene.

Operaţiunea ”Poseidon 2017”, la care iau parte poliţiştii de frontieră români, este finanţată de Uniunea Europeană şi coordonată de Agenţia FRONTEX.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS