Confidenţialitate

Peste 50 de artiști new media și lucrările lor readuc la viață Uzina Electrică Filaret

În acest final de săptămână are loc la București RADAR (Romanian Artists Developing Alternative Realities). Peste 50 de artiști new media și lucrările lor readuc la viață Uzina Electrică Filaret.

După primele două zile cu descoperiri multi-senzoriale, duminică vor fi prezenți cei de la studioul de video mapping Noetic, într-o redescoperire a formelor fluide în videomapping și sound design, alături de Moduler.

Programul complet poate fi găsit online, cu un click aici.

“După doi ani de la lansarea One Night Gallery, am avut ocazia să vedem apetitul publicului pentru infuzia tehnologiei în artă. Suntem în punctul în care tehnologia este din ce în ce mai prezentă în arta contemporană și din acest motiv, lansăm RADAR, o platformă ce dă voce tuturor artiștilor contemporani care duc inovația prin tehnologie în toate domeniile conexe artei.

Această platformă va fi baza unei noi mișcări în arta contemporană și această infuzie de nou va putea fi împrumutată de zona de tehnologie, de muzică, de branding creativ, astfel încât acest demers să reprezinte punctul 0 al unei noi paradigme în artă” a declarat Mădălina Ivașcu – co-fondator One Night Gallery și RADAR.

“Ne dorim totodată să subliniem și dezvoltăm rolul educațional al acestui proiect, prin urmare pe parcursul celor trei zile se va desfășura și un hackathon pentru proiecte de AR și VR. Un demers care încurajează experimentele artistice și colaborarea între artiști și dezvoltatori din medii diferite. În plus, vom amenaja și o zonă dedicată copiilor unde vom lansa noua colecție de haine augmentate pentru copii și o carte de poezii cu realitate augmentată, susținută de Samsung, ce poate fi vizualizată prin aplicația dARe by Samsung” declară Sorina Topceanu – co-fondator One Night Gallery și RADAR.

Proiectul RADAR are ca fundație o abordare curatorială aparte și generează punți conceptuale originale între artiști, dezvoltatori, studiouri de creație, ateliere de producție, instituții culturale și comerciale.

„Piața de motion graphics si animatie din România este încă la început, dar gradual, observăm cum se înmulțesc studiourile dedicate acestor forme de artă și cred într-o creștere semnificativă a creativilor și clienților care vor merge pe această cale în următorii doi ani. Ne-am decis să sărbătorim animatorii locali invitați la RADAR prin a le expune conținutul de scurtă durată pretabil canalelor de social media (Instagram, Facebook sau TikTok). Vom avea și doi invitați speciali români cărora le vom dedica showcase-uri” explică Dragoș Boțcău, curatorul secțiunii de animație din cadrul RADAR.

O manifestare a proiectelor dezvoltate in-house care folosesc inteligența artificială pentru a genera artă este setul de vizualuri RADAR. Pentru afișul festivalului au fost folosite 35,000 de postere pentru a instrui inteligența artificială, iar posterele generate sunt creații artistice cu trăsături unice și neașteptate. Acest AI a fost dezvoltat in-house și este un GAN (Generative Adversarial Network), un sistem de rețele neuronale care generează artă după analiza prealabilă a unui set vast de imagini. Unicitatea proiectului derivă din puterea sa de a procesa și de a transforma seturi de date în inovație artistică, prezentă și la RADAR.

Biletele sunt disponibile pe Bilete.ro.