Peste 3 mii de oameni au fost evacuați, astăzi, în Taiwan

Meteorologii au anunțat că un taifun puternic va lovi în această seară coasta de est.

Peste 100 de curse aeriene au fost anulate.

Taifunul, botezat Tembin, este clasat de specialiști în categoria a 4-a pe scara Saffir-Simpson care cuprinde 5 categorii. Experții spun că aceasta ar putea lovi coasta de est a țării, însă nu i-au putut stabili traiectoria exactă, din cauza unui alt taifun, aflat la 1600 de kilometri distanță.

Având o rază de 180 de kilometri, taifunul se deplasează cu o viteză de 144 de kilometri pe oră și ar putea aduce pe lângă rafalele puternice de vânt și ploi torențiale ce pot provoca alunecări de teren.

Autoritățile au decis mobilizarea a 50.000 de militari care să evacueze oamenii. Echipați cu măști care să îi protejeze de zidul de nisip ridicat de rafalele de vânt, ei au mers din casă în casă pentru a-i evacua pe taiwanezii din estul țării. Deja 3 mii de oameni au fost ridicați din locuințe, în vreme ce alții și-au părăsit casele înainte de sosirea echipajelor de intervenție. Atât zborurile interne cât și cele internaționale au fost anulate, iar transporturile maritime și cele rutiere au fost și ele perturbate.

Taiwanezii încă îşi amintesc de taifunul Morakot din 2009, în urma căruia au murit 600 de oameni, mulți dintre ei acoperiți de straturile de mâl provocate de alunecările de teren.