Confidenţialitate

Peste 3.000 de miliarde de dolari, pierderi pe piețele bursiere internaționale în această săptămână

Piețele bursiere internaționale au pierdut doar în această săptămână peste trei mii de miliarde de dolari din valoarea de piață, pe fondul epidemiei de coronavirus, care a deteerminat investitorii să se refugieze în valori sigure, relatează Reuters.

Numărul de noi infecții cu coronavirus în China, sursa epidemiei, a fost depășit pentru prima dată de cazuri de îmbolnăviri din restul lumii, ridicând temeri de pandemie.

Indicele pan-european STOXX 600 a deschis cu 2,3% mai mic și zeci de companii europene au avertizat cu privire la potențialele daune aduse profiturilor lor.

În Statele Unite, Microsoft a devenit a doua companie de miliarde de dolari care a avertizat despre rezultatele sale, după Apple, iar acțiunile companiei cotate la Frankfurt au scăzut cu 4%.

Acțiunile globale scad de șase zile consecutive.

Prețul spot al unciei de aur a crescut cu 0,5%, până la 1.649 dolari, iar uncia de argint s-a majorat cu 1% până la 18,03 dolari. Prețurile aurului au atins luni maximul a șapte ani, la aproape 1.688 dolari pe uncie.

Au scăzut și randamentele obligațiunilor americane sau germane.

Analiștii au redus prognozele pentru creșterea economică chineză și cea globală, iar factorii de decizie din Asia, Europa și Statele Unite au început să se pregătească pentru un declin economic accentuat.

Bursa din Coreea de Sud a scăzut joi cu 1,05%, la minimul a patru luni.

Indicele MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific, cu excepția Japoniei, a scăzut cu 0,5%, ducând pierderea săptămânală la mai mult de 4%.

Indicele Nikkei din Japonia a scăzut cu 2%, pe fondul îngrijorărilor că Jocurile Olimpice de la Tokyo ar putea fi anulate sau schimbate.

Monedele socotite sigure, cum ar fi yenul japonez și francul elvețian, au câștigat joi, cu moneda japoneză în creștere cu aproape 2% până în această săptămână. Dolarul a scăzut cu 0,32%.