Confidenţialitate

Peste 265.000 de participanți în cele patru zile de Untold. 75% dintre fanii prezenți au fost persoane vaccinate

Peste 265.000 de participanți au fost înregistrați în cele patru zile ale festivalului Untold, care s-a încheiat duminică la Cluj-Napoca.

Potrivit organizatorilor, în ultima noapte a ediției din 2021, peste 65.000 de oameni au participat la festival.

Este vorba de fani veniți din peste 100 de țări ale lumii, care s-au bucurat de prezența celor mai mari artiști, DJ-i și trupe live.

Organizatorii susțin că 75% dintre fanii prezenți la ediția din acest au fost persoane vaccinate. „Media înregistrată la Untold a fost una impresionantă fiind aproape de trei ori mai mare față de media imunizării la nivel național.

Acest lucru vine să confirme faptul că festivalul Untold din acest an a reprezentat cel mai sigur loc public din România, dar și faptul că festivalul a fost un stimulent bun pentru cei care se vaccinează”, au arătat organizatorii.

În ciuda celor declarate inițial de organizatori, masca de protecție a fost un accesoriu obligatoriu pentru participanți doar la accesul în incinta festivalului. Fotografiile și imaginile din timpul acestuia au arătat că aproape nimeni n-a purtat mască în cele patru zile ale evenimentului. Nici măcar ministrul de interne, Lucian Bode, surprins fără mască sâmbătă seara, într-unul din barurile din zona VIP a festivalului.

Sindicatul Europol a reacționat prompt la imaginile apărute în spațiul public, mai ales că, într-o postare anterioară pe contul său de Facebook, ministrul de interne apărea cu masca pe figură la festival, alături Emil Boc, îndemnând la purtarea acesteia. “Bucuraţi-vă în siguranţă de acest festival şi respectaţi măsurile de protecţie!”, spunea Lucian Bode.

Cei de la Europol critică atitudinea duplicitară a ministrului, și spun că acest lucru afectează încrederea în autorităţi. “Ne întrebăm ce răspuns ar trebui să ofere un poliţist din stradă cetăţeanului care va fi amendat pentru nepurtarea măştii şi îl va întreba dacă şi Bode a fost amendat la UNTOLD pentru aceeaşi faptă”, a fost replica sindicaliștilor.

Dorina Duma, directorul-adjunct al DSP Cluj a declarat, pentru Europa FM, că purtarea măștii de protecție a fost o condiție de participare la festival, și că organizatorii, alături de forțele de ordine, aveau obligația să vegheze la respectarea acesteia. La rândul său, prefectul Clujului, Tasnadi Szilard, a declarat că legislația este foarte clară, și anume că în cazul festivalurilor publice, pe lângă numărul maxim de participanți, masca de protecție este obligatorie. Prefectul a mai spus că amenzile date pentru nepurtarea măștii la festivalul Untold sunt de ordinul sutelor.