Peste 20.000 de detinuti vor vota in turul 2 al alegerilor prezidentiale

În penitenciarele din România, sunt peste 25 de mii de deținuți cu drept de vot.

Legea prevede că persoanele aflate în închisoare pot vota doar dacă au peste 18 ani și dețin acte de identitate valabile, iar dreptul de a vota nu le-a fost interzis de magistrați odată cu condamnarea lor. ‘ Din 25.000 de deținuți cu drept de vot, peste 21.000 au anunțat că doresc să voteze. Secțiile de votare vor trimite astfel urnele mobile în toate cele 45 de penitenciare din întreaga țară.

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, în prezent, sunt încarcerați 30.700 de români. Dintre aceștia, cel puțin 5000 nu au drept de vot, în urma deciziei instanței. Printre ei și Gigi Becali, condamnat în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN. Nici fostul ministru al Transporturilor Relu Fenchiu, condamnat în dosarul Transformatorul nu poate vota. Adrian Năstase, deși a ieșit din închisoare nu are nici el drept de vot.

Pe listele electorale pentru cel de-al doilea tur de scrutin, figurează și 225.000 de tineri care vor vota pentru prima oară, deoarece au împlinit 18 ani. Iar 2600 de români înscriși pe liste au peste 100 de ani. Majoritatea locuiesc în orașe. 1600 sunt femei, iar restul bărbați.