Confidenţialitate

Peste 2 milioane de tone de alimente se aruncă în fiecare an. Care ar putea fi soluția pentru reducerea risipei alimentare | AUDIO

În România, aproximativ 2,55 milioane de tone de alimente se aruncă în fiecare an, cea mai mare pondere fiind de mâncare gătită, fructe şi legume. Donarea prin băncile de alimente ar fi cea mai bună soluție de reducere a risipei alimentare. Numai că, în România, metoda este de-abia la început.

Având în vedere cele aproximativ 2 milioane și jumătate de tone de mâncare aruncată de români în fiecare an, înseamnă că fiecare dintre noi aruncăm aproape 130 kg de alimente în fiecare an. 24% reprezintă mâncarea gătită, 22% fructe, 21% legume şi 1% carne. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Aurel Simion, a spus într-o dezbatere pe această temă:

„Donarea de alimente ar trebui să fie întotdeauna încurajată. A fost posibilă includerea băncilor de alimente în lista operatorilor-receptori în vederea creșterii substanțiale a cantității de alimente donate”, a spus Aurel Simion.

Donarea de alimente nu este, încă, un obicei pentru români. În România există doar 8 bănci de alimente, în marile orașe – București, Cluj, Craiova sau Timișoara.

Banca din București, de exemplu, a colectat în primul an, în 2017, 57 de tone de produse. Anul trecut – peste 1.000 de tone. În timp ce la nivel național, cantitatea de alimente donate a fost anul trecut de aproape 3000 de tone.

Citește și: Prețurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.