Confidenţialitate

Peste 2 miliarde de doze de vaccin au fost administrate în întreaga lume

La puţin peste şase luni de la începerea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19… peste 2 miliarde de doze de vaccin au fost administrate în întreaga lume, potrivit calculelor AFP care a folosit surse oficiale. Vaccinul se administrează în 215 de ţări şi teritorii. Doar 6 țări din lume nu au început încă imunizarea.

Statul Israel este pe primul loc, cu aproape şase din 10 persoane complet vaccinate. Este urmat de Canada cu 59% din populaţie care a primit cel puţin o doză, apoi Regatul Unit, Chile şi Statele Unite.

Şase din 10 doze au fost administrate în cele mai populate trei ţări din lume – China, SUA şi India. Aproape patru din 10 persoane din Uniunea Europeană au primit cel puţin o doză. Aici conduce Germania, urmată de Italia, Franţa şi Spania.  În schimb, vaccinarea nici măcar nu a început în Coreea de Nord, Haiti, Tanzania, Ciad, Burundi şi Eritreea.

Există inegalități uriaşe în răspândirea vaccinurilor : în Africa sunt doar 2,5 doze la 100 de oameni faţă de 87 în Statele Unite şi Canada şi 47 în Europa. Serul produs de Oxford / AstraZeneca este cel mai răspândit, fiind administrat în 170 din cele 215 de ţări în care au început campaniile. Este urmat de Pfizer / BioNTech, care este utilizat în cel puţin 97 de ţări. Moderna e folosit în cel puţin de țări 46; Sinopharm în 45,  Sputnik V  în 40 și  Johnson & Johnson în 29 de state.