Confidenţialitate

Peste 100 de pui de calamari, lansați către Staţia Spaţială Internaţională

Peste 100 de pui de calamari şi 5.000 de vieţuitoare microscopice vor fi lansate, astăzi, către Staţia Spaţială Internaţională.

Alături de echipamente necesare realizării unor experimente ştiinţifice, vor fi trimise la bordul unei rachete construite de compania privată SpaceX.

Calamarii au un sistem imunitar similar celui deţinut de oameni și, trimiși pe Stația Spațială alături de mii de micro-organisme, i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine efectele zborurilor în spaţiu.

Lansarea rachetei americane a fost anunțată pentru această seară şi va fi transmisă în direct de NASA.

Au fost selectați 128 de pui de calamari Bobtail – pregătiți de excursie. Calamarii au un sistem imunitar similar celui deţinut de oameni.

Vor fi trimiși cu racheta SpaceX alături de 5.000 de tardigrade, animale nevertebrate cunoscute şi sub denumirea populară de „ursuleţi de apă”. Aceste vieţuitoare miscroscopice pot să tolereze mai multe medii extreme decât pot să o facă majoritatea formelor de viaţă cunoscute.

Pornind de la modul în care se vor avea loc interațiunile dintre microbi şi calamari, oamenii de știință ar putea dezvolta măsuri de protecție care să conserve sănătatea astronauţilor în timpul misiunilor spaţiale îndelungate.

„Animalele, inclusiv oamenii, se bazează pe microbi pentru a-şi păstra un sistem digestiv sănătos şi un sistem imunitar sănătos. Nu înţelegem încă pe deplin modul în care zborurile în spaţiu afectează aceste interacţiuni benefice”, a declarat Jamie Foster, coordonatoarea experimentului.

Puii de calamar vor fi apoi congelaţi înainte de revenirea lor pe Terra – unde vor fi analizați.