Confidenţialitate

Peste 1 milion de doze de vaccinuri anti COVID-19 Moderna ajung în România în plin scandal DNA privind achiziția de seruri. Reacția ministrului Sănătății | AUDIO

În plin scandal DNA cu achiziția de vaccinuri anti Covid-19, România mai primește 1,2 milioane de doze de la compania Moderna – plătite în urmă cu mai bine de doi ani, potrivit Ministerului Sănătății. Deși Alexandru Rafila declara că este un vaccin adaptat tulpinilor din prezent, ministrul Sănătății le-a spus jurnaliștilor că speră să se ajungă la un accord cu producătorii astfel încât România să nu mai cumpere doze care nu vor fi folosite.

Ministrul Sănătății: „Obligațiile contractuale pe care și le-a asumat România în prima jumătate a anului 2021 decurg în continuare”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Urmează în perioada imediat următoare să ajungă aceste doze. Sigur că obligațiile contractuale pe care și le-a asumat România în prima jumătate a anului 2021 decurg în continuare. Sper să ajungem la o soluție negociată cu producătorii care revendică până la urmă îndeplinirea acelor contracte, dar lucrurile acestea o să le vedem în timp. Noi facem tot ceea ce este posibil. Nu are rost să comandăm, chiar dacă a existat angajamentul acela guvernamental din anul 2021, să comandăm vaccinuri care nu vor fi folosite”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății, despre sumele destinate distrugerii vaccinurilor expirate: „Sume care grevează bugetul de stat”

Alexandru Rafila a adăugat că a pus la dispoziția DNA documentelele solicitate de la Ministerul Sănătății în dosarul în care fostul premier Florin Cîţu şi doi foşti miniştri ai Sănătăţii sunt acuzați că ar fi cumpărat cu peste 50 de milioane de doze de vaccin anti-COVID Pfizer și Moderna mai mult decât era necesar.

Întrebat de jurnaliști și cât costă distrugerea vaccinurilor care au expirat, ministrul Sănătății a răspuns:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu sunt sume așa de mari, ci sunt sume de ordinul sutelor de mii de euro pentru milioane de doze de vaccin. Sunt sume care grevează bugetul de stat”, a mai spus ministrul Sănătății.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: DNA începe urmărirea penală în cazul lui Florin Cîțu. „Am încredere în justiție” | AUDIO