Confidenţialitate

Peste 1.900 de soldați ucraineni de la Azovstal s-au predat. Comandanții batalionului rămân în combinat și nu dau semne de capitulare

1.900 de militari ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol s-au predat, susține ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. Potrivit acestuia, forţele armate ruse, împreună cu cele ale miliţiei republicilor populare Lugansk şi Doneţk, continuă să-şi extindă controlul asupra teritoriilor din Donbas.

„Eliberarea republicii populare Lugansk este aproape încheiată”, a afirmat Serghei Şoigu în cadrul unei reuniuni a Consiliului ministerului său.

În regiunea Lugansk, ruşii încercuiesc Severodoneţk şi Lissiciansk, două localităţi separate de un râu şi care constituie ultima poziţie de rezistenţă ucraineană.

Ministrul apararii de la Moscova a mai declarat ca militarii blocaţi în combinatul Azovstal au început să se predea. „În prezent, 1.908 de soldati ucraineni care opuneau rezistenţă de mai multe săptămâni în combinatul din Mariupol, au depus armele”, a afirmat el.

Comandanții batalionului Azov au rămas însă în Azovstal și nu dau semne ca s-ar preda. Locotenent-colonelul Denis Prokopenko, comandantul Regimentului Azov, anunța joi că are loc o operațiune despre care nu poate da mai multe informații. Într-un nou mesaj, vineri a dezvăluit despre ce era vorba :

„Slava Ucraina! După 86 de zile de apărare a Mariupolului, ni s-au dat ordinul să salvăm viețile soldaților noștri din garnizoană și să nu mai apărăm orașul. Aflați în încercuire, sub bombardamente și fără provizii, am atins 3 obiective în aceste vremuri grele: am finalizat cu succes evacuarea tuturor civililor, a răniților și decedaților.”

Foto: Shutterstock