Confidenţialitate

Peste 1.500 de jurnaliști din 77 de țări au murit de Covid-19

Cel puţin 1.500 de jurnalişti din 77 de ţări au murit de COVID-19 de la declanşarea pandemiei. Cei mai mulţi, în luna mai. Este vorba de 200 de ziarişti decedaţi într-o singură lună, informează organizaţia neguvernamentală Press Emblem Campaign.

Cei mai mulţi jurnalişti care au murit din cauza coronavirusului sunt din India şi din Brazilia, ţări care s-au confruntat cu valuri grave ale bolii.

Pe continente, America Latină a înregistrat 795 de morţi, peste jumătate dintre decesele consemnate în rândul ziariştilor, urmată de Asia cu 406 de decese şi Europa cu 192.

Organizaţia care a făcut publice cifrele privind decesul jurnaliştilor de COVID atrage atenţia  că în ţările mai puţin dezvoltate vaccinul este insuficient şi reaminteşte că jurnaliştii sunt o categorie profesională deosebit de expusă virusului.

În aceste condiţii, includerea jurnaliştilor în grupurile prioritare pentru vaccinare este o măsură mai mult decât necesară – apreciază Press Emblem Campaign. Organizaţia mai spune că numărul real al victimelor pandemiei în rândul acestei categorii profesionale ar putea fi mai mare, având în vedere că unele ţări nu dispun de informaţii fiabile.