Confidenţialitate

Pesta porcină africană – descoperită într-o fermă din Tulcea

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat în fermele aparţinând unei exploataţii comerciale de creştere a porcilor din judeţul Tulcea, carcasele suinelor urmând să fie distruse sub supraveghere oficială, anunţă luni Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară – ANSVSA – într-un comunicat.

„Ancheta epidemiologică demarată de ANSVSA în data de 28 iunie, ca urmare a depistării virusului pestei porcine africane (PPA) într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale de creştere a porcilor din judeţul Tulcea, precum şi rezultatele examenelor de laborator, au confirmat prezenţa acestuia şi în fermele aparţinând aceleiaşi exploataţii”, anunţă Autoritatea Sanitar-Veterinară.

Potrivit ANSVSA, pentru o intervenţie eficientă, Autoritatea a dispus detaşarea de personal de specialitate din alte zece judeţe, iar la acţiunile care se desfăşoară în focar sunt prezenţi preşedintele Autorităţii, dr. Geronimo Brănescu, şi o echipă de specialişti din cadrul ANSVSA, de la nivel central.

„Pentru a veni în sprijinul autorităţilor, au sosit doi experţi din partea Comisiei Europene, care vor participa la evaluarea situaţiei şi vor oferi consultanţă de specialitate pentru o gestionare operativă”, spun reprezentanţii Autorităţii.

„Conform procedurilor, vor fi sacrificaţi toţi porcii existenţi în exploataţie (44.580 de capete), de la care se vor preleva un număr suficient de probe, rezultatele de laborator urmând a fi utilizate în cadrul investigaţiilor epidemiologice, pentru determinarea modului în care a fost introdus virusul pestei porcine africane în exploataţie”, anunţă ANSVSA.

Potrivit ANSVSA, carcasele suinelor vor fi distruse sub supraveghere oficială. Pentru această operaţiune au fost aduse din judeţul Timiş, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, patru incineratoare mobile.