Confidenţialitate

Peru a luat măsuri de distanțare socială, dar este unul dintre statele greu lovite de COVID-19

Peru se afla printre primele state care au luat măsuri pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Astfel, încă de pe 15 martie a fost instituită starea de urgență, iar la granițe au fost impuse restricții, scrie CNN. Cu toate acestea, virusul a lovit statul Peru – sunt peste 123.900 de cazuri confirmate și aproape 3.600 de persoane decedate.

Peru se află astfel după Brazilia, în topul statelor din America Latină, din punct de vedere al numărului de victime COVID-19.

Doctorul Elmer Huerta a explicat la CNN de ce Peru a înregistrat atât de multe victime: inegalitățile din societatea peruană și-au spus cuvântul. Oamenii foarte saraci nu au avut nicio șansă să stea în casele lor, au fost nevoiți să iasă în spații publice pentru a-și caută de munca, pentru a face rost de alimente.

În Peru, doar 49% dintre gospodarii sunt dotate cu un frigider sau congelator. În zonele urbane, procentul este de 61%. Asta înseamnă că oamenii au fost nevoiți să iasă zilnic din case, pentru că nu au unde să își depoziteze, în siguranță, alimentele, explica doctoral Elmer Huerta.

În plus, 30% din gospodăriile din Peru sunt supra-aglomerate, cu patru sau mai mulți oameni trăind în aceeași cameră. Statisticile mai arata că 72% din angajați lucrează la negru, fără contracte de muncă. Acei oameni au fost nevoiți să meargă la serviciu, pentru a-și căștiga existenta.

În Peru, starea de urgență a fost prelungită până pe 30 iunie. A fost a cincea prelungire a termenului.