Persoanele sanatoase vor fi consultate periodic privind riscul de cancer si boli cardiovasculare si mintale

Așa prevede un proiect privind Normele pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru.

Proiectul – emis de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – ar urma să intre în vigoare la 1 iunie.

Persoanele sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani, vor merge periodic la medicul de familie pentru consultații. Doctorii le vor analiza stilul de viaţă, dacă beau alcool sau fumează, dacă fac mișcare și ce dietă au. În felul acesta, medicii vor putea stabili dacă o anumită persoană prezintă riscul de a dezvolta o boală de inimă sau o formă de cancer, o boală mintală sau ce ține de reproducere.

De exemplu, dacă un pacient va fi încadrat într-o categorie de risc cardiovascular, automat va fi inclus într-un program ce ar urma să-i schimbe stilul de viaţă, individualizat în funcţie de mărimea riscului stabilit. Totodată, va intra într-un sistem de monitorizare a pacienţilor cu risc cardiovascular înalt. La fel se va întâmpla și în cazul pacienților cu risc de a face cancer.

În același timp, medicii de familie vor trebui să identifice persoanele cu risc înalt de depresie, pornind de la un chestionar cu două întrebări: V-aţi pierdut interesul sau plăcerea pentru activităţile obişnuite în ultima lună?/ V-aţi simţit trist, demoralizat sau neajutorat în ultima lună? Răspunsul afirmativ la ambele întrebări indică un risc înalt de depresie şi impune trimiterea la consultaţii de specialitate de psihiatrie.