Persoanele mai înalte au un risc mai crescut de cancer?

Un studiu la care au participat mai mult de 5 milioane de bărbați si femei suedeze sugerează că riscul pentru cancer este mai crescut la persoanele mai înalte.

Pentru fiecare 10 cm suplimentari de înălțime față de medie, riscul de cancer pare să fie mai mare cu 18% la femei si cu 11% la bărbaţi.

Femeile înalte au, de asemenea, un risc de 20 la suta mai mare de a dezvolta cancer de san, au arătat rezultatele studiului. Și atât pentru bărbați, cât și pentru femei, riscul de a dezvolta melanom a crescut cu aproximativ 30 la suta pentru fiecare 10 cm de înălțime, au spus cercetatorii.

Acest studiu confirma ceea ce alte studii au arătat în trecut. Cercetări anterioare au constatat, de asemenea, o legătură între înălțime și cancerul de colon.

Rezultatele studiului au fost prezentate la reuniunea anuala a Societatii Europene de Endocrinologie Pediatrică din Barcelona, ​​Spania. Unul dintre cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia a declarat într-un comunicat de presă că acesta este cel mai mare studiu ce și-a propus analiza legăturii dintre înălțime și cancer, la femei și bărbați.

 Benyi a subliniat faptul că aceste rezultate nu înseamnă că fiecare persoană înaltă va dezvolta un cancer. Cauzele cancerului sunt multifactoriale. Înălțimea nu este o cauză a cancerului, ci conform studiului publicat, un semn al riscului mai crescut de a dezvolta această afecțiune.

Controalele medicale periodice și apelarea la metodele de screening sunt cei mai indicați pași pe care trebuie să i facem pentru a depista factorii de risc ai cancerului sau de a depista cancerul în stadii incipiente, moment în care poate fi tratat și vindecat.