Confidenţialitate

Perseidele: Când, cum și unde se va putea vedea cel mai bine curentul de meteori – FOTO

Perseidele, unul dintre cei mai strălucitori curenți de meteori, are loc în fiecare an între 17 iulie şi 24 august, iar în 2015 punctul maxim de activitate va fi în noaptea de 12 spre 13 august, potrivit Societăţii Astronomice Române de Meteori, citate de Mediafax.

Foarte activ între 10 și 15 august, curentul de meteori Perseide va avea momentul de activitate maximă între 12 august, ora 21.00, şi 13 august, ora 17.00.

Momentul de activitate maximă al Perseidelor va fi foarte uşor de observat anul acesta, pentru că cerul va fi liber, fără lumina satelitului natural al Pământului, pe 14 august fiind Lună nouă, mai informează Societatea Astronomică Română de Meteori.

Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia este o “perseidă”, precizează Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti. Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseus, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

perseide peresanz shutterstock

 

Pentru că fenomenele astronomice de acest tip se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite, un loc potrivit de observație este la țară sau la munte, iar, în cazul orașelor mari, e recomandat un spațiu aflat la marginea orașului, mai informează Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” pe site-ul oficial. Din zonele cu cer curat se vor putea vedea maxim 100 de meteori pe oră, în timp ce din orașe se vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Pentru a vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic, ci de ceva pe care să stați întins – un sac de dormit sau un șezlong. De asemenea, pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră.

perseide  kesterhu shutterstock

FOTO: Shutterstock