Confidenţialitate

Pericolul reactivării OUG 13 nu a trecut

Senatorii din Comisia juridică au dat – în unanimitate – un raport favorabil asupra Ordonanței de Urgență 14, cea care restabilește ordinea în legea penală, actul normativ urmând să ajungă în plenul Senatului mâine.

Două amendamente au fost admise și două respinse, fiind vorba de detalii privind corelarea unor texte.

Forul decizional este Camera Deputaților.

PNL a propus introducerea pe ordinea de zi și a ordonanței 13, abrogată de prima, însă cererea a fost respinsă:

”O să vă rog să luați în considerare suplimentarea ordinii de zi cu ordonanța 13.  Cred că este important să le discutăm împreună la aceeași comisie, existând un risc destul de mare să dăm un semnal prost dacă am discuta și am adopta exclusiv ordonanța 14. Există o temere reală ca adoptându-se ordonanța 14 astăzi și urmând să fie votată în plenul Senatului cât de curând, urmându-și procedura legislativă, lăsăm o breșă pentru a putea fi activate ulterior dispozițiile ordonanței 13”, a cerut senatorul PNL Alina Gorghiu.

Președintele Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae, a explicat că un calendar pentru dezbaterea ordonanței 13 a fost deja stabilit de Biroul Permanent.

El nu a  putut  da asigurări că  OUG 13 – cea care modifica legislația penală și a scos zeci de mii de oameni în strada- va fi respinsă.

Niciodată nu putem să fim siguri, în primul rând e un proiect de lege. Legea ar trebui să fie respinsă. Faptul că se induce deea că s-ar încerca o scamatorie sau un plan sau o strategie, mi se pare că este o campanie de manipulare”, a spus Șerban Nicolae (PSD).