Pericolul de inundatii nu a trecut in judetul Valcea (AUDIO)

A fost găsit și trupul celui de-al doilea bărbat luat de viitură in judetul Valcea.

În zona Brezoi 30 de case sunt sub ape iar alte şase îngropate în grohotişuri, aduse de viitură de pe versanţi, cu o înălțime de peste un metru și jumătate.

În satul Păscoaia gospodăriile oamenilor au fost îngropate în grohotișul adus de puhoaie de pe versanți. Ușile caselor au fost astupate cu pământ și piatră.

O bătrână care a fost prinsă de urgie în casă împreună cu nepotul ei de 12 ani a povestit că a înnebunit de spaimă când a văzut că ușa este blocată. Băiatul a căzut în genunchi și s-a rugat la Dumnezeu să scape cu viață. În ajutor le-au sărit câțiva vecini care au tras pietrișul cu târnăcoape și lopeți și i-au salvat în ultima clipă.

Valul uriaș de piatră amestecat cu trunchiuri de copaci a distrus magaziile, bucătăriile de vară, grajdurile, fânarele și au omorât animale. La trei zile după prăpăd când s-au retras apele localnicii s-au mobilizat. Cu lopeți și tânăcoape au început să scoată piatra din curți, care în unele locuri are peste un metru și jumătate înălțime.

Râul Lotru a rupt malurile și digurile de protecţie şi curge printre case. Hidrologii se aşteaptă la o viitură mare pe Lotru, iar preventiv din lacurile de acumulare se fac deversări controlate.

Un bilanț provizoriu al dezastrului arată că în județul Vâlcea 2 bărbați au murit, 80 de case sunt distruse și 250 de oameni sinistrați.