Confidenţialitate

Pericol pe Prut: Unda de viitură formată în Ucraina a ajuns în România

Formată în Ucraina, viitura de pe râul Prut a ajuns în România.

Administraţia Naţională Apele Române transmite că vârful maxim se află, joi dimineaţă, la intrarea în ţară.

La staţia Oroftiana, nivelul depășește cu aproape 2 metri cota de pericol.

Echipe de intervenţie au fost mobilizate la Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut, unde unda de viitură va ajunge în următoarele ore.

Autoritățile au trimis saci de nisip şi panouri mobile pentru a proteja lunca inundabilă a Prutului.

Pompierii militari şi voluntari au mers din casă în casă.

Au fost montate corturi pentru cetăţenii care ar urma să fie evacuaţi şi care nu au altă posibilitate de cazare.

Animalele au fost duse în locuri sigure.

Specialiştii de la Apele Române au pregătit acumularea Stânca-Costeşti pentru a prelua unda de viitură.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, că până în prezent au fost evacuate sau salvate din calea viiturilor 252 de persoane.

La momentul actual, cel mai periculos este râul Prut, acolo unde urmează să intre în ţară viitura formată în Ucraina.

“Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costeşti, care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localităţi unde s-au luat măsurile pentru a încerca să prevenim inundaţiile şi unde în mod evident urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscurilor. Până în prezent au fost 252 de persoane care au fost evacuate sau salvate din calea viiturilor”, a explicat șeful executivului.

Întrebat miercuri când se poate vorbi despre primele despăgubiri, premierul a răspuns că imediat ce se termină evaluările, prefecturile le vor trimite Guvernului pentru a primi bani din fondul de urgență.

„Noi vom procesa solicitările cu viteza maximă posibilă”, a spus Ludovic Orban, potrivit căruia sunt 1,4 miliarde de lei în fondul de urgență.

“Indiferent cât de gravă ar fi situaţia în Ucraina, indiferent cât de afectat ar fi Prutul, nivelul inundaţiilor sau nivelul precipitaţiilor nu va ajunge la nivelul celor din 2010 cu atât mai puţin la nivelul celor din 2008. Astăzi avem doar două localităţi care ar putea să prezinte risc: Baratca şi Rădăuţi-Prut din judeţul Botoşani. În ambele situaţii deja atât colegii de la Apele Române, cât şi cei de la ISU sunt în zonă, sunt pregătiţi şi evident vom reuşi să facem faţă dacă va fi cazul. Dacă vârful va fi vineri serara, de sâmbătă dimineaţa deja suntem pe scăderea nivelului apei şi foarte importante de menţionat faptul că începând de sâmbătă dimineaţă nu vom mai avea precipitaţii în zona de nord a Moldovei şi frontul atmosferic se va deplasa către vestul ţării”, a mai spus ministrul Mediului, Costel Alexe.