Confidenţialitate

Percheziții într-un dosar privind acordarea ilegală a certificatelor de revoluționar

ACTUALIZARE:   Şeful Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, Adrian Sanda, a fost ridicat de procurori în dosarul privind acordarea ilegală de titluri de revoluţionar.

Adrian Sanda va fi dus la sediul Parchetului General.

De altfel, la sediul Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari au avut loc percheziţii.

Mită în schimbul certificatelor de revoluționar. Procurorii de la Parchetul General au suspiciuni că o mare parte din cele peste 3.500 de tiluri s-au acordat ilegal.

Anchetatorii au descins astăzi în 21 de locații din mai multe județe, inclusiv în București, într-un dosar de abuz în serviciu și trafic de influență.

După 27 de ani de la Revoluție, procurorii au deschis un dosar penal privind modul în care mai multe persoane au obținut titlul de revoluționar.

Acuzațiile în acest dosar: abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

21 de percheziții au loc în acest caz în Bucureşti, Ilfov, Braşov, Bistriţa Năsăud, Caraş Severin şi Vrancea, atât la suspecți, cât și la sediile unor instituţii publice.

Potrivit Parchetului General, o mare parte din cele 3.505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege.

Concret, au devenit revoluționari după ce ar fi dat sume de bani persoanelor care aveau influență la Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari și la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989.

Potrivit procurorilor, persoanele din categoria “Luptător cu rol determinant în Revoluție” au început să primească de la 1 ianuarie 2015, o indemnizație de 2020 de lei/lunar.

”Din probele administrate până în acest moment a rezultat că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificată şi completată Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, în sensul introducerii unei noi categorii de revoluţionari şi anume „Luptător cu Rol Determinant” – atribuit celor care în perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului.”, se arată în comunicatul Parchetului.

”Această modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD şi  Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.”, mai spun procurorii.

”Totodată, din analiza probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de  “Luptător cu rol determinant în Revoluție” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR și CPRD, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri. Persoanele din categoria “Luptător cu rol determinant în Revoluție” beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de “Luptător cu rol determinant în Revoluție” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR sau în urma contestaţiilor depuse la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului.”