Confidenţialitate

Penultima săptămână de „Cinema în aer liber”, pe Insula Artelor din Parcul Titan

Primăria Sectorului 3 organizează, în perioada 15 august – 17 septembrie, cea de-a V-a ediție a evenimentului „Cinema în aer liber”.

Cele mai bune filme ale anului vor putea fi urmărite timp de cinci săptămâni pe Insula Artelor din Parcul Titan.

„Cinema în aer liber” se întoarce în Sectorul 3 cu 24 de filme, dintre care 12 sunt noi în selecția oficială.

Aceasta cuprinde filme nominalizate anul acesta la Oscar, așa cum sunt „Tanna” (regia Martin Butley) și „Toni Erdmann” (regia Maren Ade), pelicule premiate cu Ursul de Aur și de Argint la Berlinale 2017 – „Despre trup și suflet” (regia Ildiko Enyedi) și „Things to come” (regia Mia Hansen-Love) sau nominalizate la Festivalul de film de la Cannes – „La fille inconue” (regia Jean-Pierre și Luc Dardenne) și „Eu, Daniel Blake” (Palme d’Or în 2016).

Alte 12 filme vor putea fi urmărite în cele două selecții alternative – retrospectivele „American Classics” și „Emir Kusturica”. Din prima fac parte „American Beauty” (regia Sam Mendes), musicalul „Grease” (regia Randal Kleiser), „Vanilla Sky” (regia Cameron Crowe), „Little Miss Sunshine” (regia Jonathan Dayton, Valerie Daris), „Casino” (regia Martin Scorsese) și „Confesiunea unui anonim” (regia Joel Coen). Cea de-a doua va aduce pe marele ecran din parc șase dintre cele mai îndrăgite filme ale regizorului sârb –„ Pisica albă, pisica neagră”, „Arizona Dream”, „Underground”, „Time of the Gypsies”, „Tata în călătorie de serviciu” și „Viața e un miracol”.

Programul pentru săptămâna 5 – 10 septembrie este de marți până duminică, de la ora 20:30:

5 septembrie – Confesiunea unui anonim, (r. Joel Coen, 2h), câștigător pentru cea mai bună regie la Berlinale

Sinopsis: Ed Crane este un frizer umil care își bănuiește soția, Doris, că are o aventură cu șeful ei. Când în oraș își face apariția un străin ciudat (Jon Polito) și vrea să facă avere investind într-o idee revoluționară care se numește spălătorie chimică, lui Ed îi vine ideea unei scrisori de șantaj de pe urma căreia speră să se îmbogățească, dar să se și răzbune. Planul eșuează lamentabil cand Ed comite în mod accidental o crimă pentru care Doris va fi acuzată, și eventual condamnată. Povestea se complică și mai mult când este descoperit cadavrul străinului întreprinzător a cărui moarte va fi pusă pe seama lui Ed Crane, frizerul. O creație cinematografică în spiritul tradiției filmului negru presărat cu accente de umor caracteristice genului.

6 septembrie – Ana, mon amour, (r. Călin Peter Netzer, 2h), nominalizat la Oscar, Globurile de aur și BAFTA pentru cel mai bun film străin al anului

Sinopsis: „Ana, mon amour” este analiza unei poveşti de dragoste, o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate şi delicate momente din evoluţia unui cuplu. Toma şi Ana se cunosc în facultate, se apropie rapid şi încep o relaţie de iubire care devine în scurt timp o luptă contra tuturor. Din cauza unor probleme din copilărie, Ana are frecvent atacuri de panică, iar Toma îşi asumă rolul de protector necondiţionat.
Deşi pare să deţină controlul asupra relaţiei, ani mai târziu el se trezeşte gravitând în jurul unei femei pe care nu o poate înţelege, forţându-se până la limită în încercarea de a o salva.

7 septembrie – Tata în călătorie de serviciu (r. Emir Kusturica, 2h15), câștigător al premiului pentru cea mai bună regie la Cannes și nominalizat la premiul Cesar pentru cel mai bun film străin

Sinopsis: Filmul este povestea unui băiat, Malik, al cărui tată este trimis la muncă forțată, fiind suspectat că ar lucra pentru Cominform-ul sovietic (într-o perioadă în care relațiile între Iugoslavia și URSS erau tensionate). Micul Malik crede însă că tatăl său e plecat într-o „călătorie de afaceri”.

8 septembrie – Cea mai fericită zi din viața lui Olli Maki (r. Juho Kuosmanen, 1h45), câștigător de cinci premii Oscar și cu încă trei nominalizări

Sinopsis: Povestea adevărată a lui Olli Maki, faimosul boxer finlandez, care a concurat la categoria ușoară la Campionatul Mondial de Box din 1962.

9 septembrie – Pisica albă, pisica neagră (r.Emir Kusturica, 2h15), nominalizat la Oscar și la Globurile de Aur

Sinopsis: O comedie nebună, cu încurcături și descurcături haioase – un porc care mănâncă cu poftă un Trabant, un bulibașă care e iubitor de filme de dragoste vechi, șmecheri bătrâni și șmecherii noi, căsătorii aranjate, jafuri la drumul mare, răpiri spectaculoase, o iubire ca-n Romeo și Julieta și, ca o încununare, un final fericit.
Matko este un pungaș mărunt care trăiește pe malul Dunării cu fiul sau, Zare. După o afacere ratată acesta datoreazăbani gangsterului local, Dadan, care are o soră mai urâțică pe care încearcă disperat să o mărite, așa că Matko hotărăște să-l însoare pe Zare cu ea. Din păcate pentru Matko, Zare are alte planuri, el fiind îndrăgostit de Ida. Totuși, Matko și Dadan își impun voința și nunta are loc, dar urmările sunt surprinzatoare pentru ei.

10 septembrie – Complet străini (r. Paolo Genovese, 2h), nominalizat la festivalul de film de la Cannes și la premiile Cesar

Sinopsis: Fiecare dintre noi are trei vieți: o publică, una privată și una secretă. În timpul unei cine, un grup de prieteni decide să facă un fel de joc de adevăr sau provocare, prin punerea telefoanelor mobile pe masă. Pe durata cinei, mesajele și apelurile telefonice sunt partajate între ei, făcându-și publice unul altuia secretele.

Cele 24 filme vor putea fi vizionate în condițiile unei săli de cinema moderne, la standarde europene, pe un ecran gonflabil de 120 metri pătraţi, cu ajutorul singurului proiector digital mobil din țară, de 18.300 de lumeni.

Accesul publicului la acest eveniment este liber. Detalii despre filme și programul complet pot fi găsite pe site-ul www.cinemainaerliber.ro