Pentru prima dată, la campionatul pentru copii “Fotbal pentru prietenie” va participa și România

Joi s-a dat startul celui de-al cincilea sezon al proiectului social internaţional pentru copii “Fotbal pentru prietenie”, care va avea loc la Sankt Petersburg (Rusia), în perioada 26 iunie – 3 iulie. Pentru prima dată, la “Fotbal pentru prietenie” va participa și România, cărora li se adaugă, tot pentru prima dată, și copii din Mexic şi SUA. Astfel, proiectul uneşte tineri fotbalişti de pe patru continente: Africa, Eurasia, America de Nord şi America de Sud.

Tinerii fotbalişti vor forma opt echipe ale prieteniei, echipe internaţionale mixte.

Pe 16 martie, în cadrul tragerii la sorţi s-au stabilit componenţa echipelor şi poziţiile de joc pentru reprezentanţii din ţările participante. Selecţia individuală a jucătorilor se va desfăşura în cadrul “Ştafetei prieteniei”. Comitetul internaţional de organizare a proiectului “Fotbal pentru prietenie” împreună cu federaţiile naţionale de fotbal îi vor alege pe tinerii fotbaliştii care își vor reprezenta ţările în 2017. Din echipele formate din câte opt persoane vor face parte băieţi şi fete, inclusiv copii cu dizabilităţi, cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani.

Tragerea la sorţi de pe 16 martie s-a desfăşurat în cadrul unei conferinţe online. La ceremonie au participat tinerii antrenori ai echipelor prieteniei de anul acesta: Mihail Babici (16 ani, Rusia), René Lampert (15 ani, Slovenia), Stefan Maksimovic (15 ani, Serbia), Felipe Soares (17 ani, Portugalia), Charlie Cui (12 ani, China), Elvira Herzog (16 ani, Elveţia), Igor Griţiuk (14 ani, Ucraina) şi Brandon Shabani (15 ani, Marea Britaniea), de asemenea Lilya Matsumoto (15 ani, Japonia).

“Am luat parte în calitate de jucător la sezonul din 2016. Consider că a face parte din proiect este o mare şansă, care deschide noi oportunităţi pentru fiecare tânăr ambasador al proiectului. Dacă aş fi avut 12 ani, aş fi făcut tot posibilul pentru a participa la noul sezon şi a conduce mingea pe gazonul terenului de fotbal împreună cu alţi tineri!”, a spus René Lampert, jucător în echipa de juniori a FC Maribor.

Pe 25 aprilie, participanţilor la program li se vor alătura zeci de mii de copii şi adulţi pentru a sărbători Ziua Internaţională a Fotbalului şi Prieteniei. Fiecare dintre ei va purta simbolul oficial al proiectului, brăţara prieteniei, formată din două fire de culoare albastră şi verde, care simbolizează egalitatea şi angajamentul faţă de un stil de viaţă sănătos.

Apoi, pe 1 iulie, la Sankt Petersburg va avea loc Campionatul Internaţional de Fotbal pentru Prietenie, în cadrul căruia pe teren vor ieşi echipe formate din tineri jucători de diferite naţionalităţi, sex şi posibilităţi fizice.

Cea de-a cincea ediţie a Forumului Internaţional “Fotbal pentru prietenie” va avea loc pe 2 iulie și va reuni copii împreună cu fotbalişti şi ziarişti cunoscuţi, care vor dezbate probleme legate de promovarea valorilor proiectului în diferite ţări.

La sfârşitul celui de-al cincilea sezon al proiectului “Fotbal pentru prietenie”, participanţii la forum vor asista la finala Cupei Confederaţiilor 2017, pe stadionul Sankt Petersburg Arena.

În mod tradiţional, pe parcursul întregului sezon va fi activ Centrul internaţional de presă pentru copii. Tinerii ziarişti vor lua parte la toate evenimentele principale alături de corespondenţii adulţi.

Proiectul social internaţional “Fotbal pentru prietenie” este realizat de Gazprom și își propune dezvoltarea fotbalului pentru copii, promovarea toleranţei şi a respectului faţă de diferite culturi şi naţionalităţi în rândul copiilor din diferite ţări.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS