Pentru o posibila infectare neconfirmata de laborator, Rusia interzice importul de bovine, carne de vită si produse derivate din România

Autoritatea sanitar-veterinară rusă invocă boala vacii nebune. Conform Itar-Tass, o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină în tara noastra ar fi fost consemnată de Biroul Internaţional pentru Epizootii.

Pe site-ul destinat alertelor europene în domeniul siguranţei alimentare nu figurează o alertă referitoare la România. Preşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu a declarat că există o suspiciune de ‘caz atipic’ depistat la o carcasă, insa nu e cunoscuta provenienţa animalului. De o luna si jumatate se anchetează cazul, însă nu se poate vorbi de o evoluţie a acestei boli pe teritoriul României. In prezent se fac teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, urmind sa se faca publice informaţii referitoare la acest caz. România a primit recent din partea Organizaţiei Internationale pentru Epizootii certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru ‘boala vacii nebune’.