Confidenţialitate

Pentru Crina şi Gabriela viața de zi cu zi seamănă cu un coșmar interminabil

Pentru cei mai mulţi dintre noi, un acoperiş deasupra capului şi mâncarea de zi cu zi reprezintă lucruri banale.

Nu şi pentru Crina şi mama ei, Gabriela. Pentru ele, o viaţă normală ar fi un vis devenit realitate, în timp ce viața de zi cu zi seamănă mai degrabă cu un coșmar interminabil.

Gabriela și copilul ei au trăit ani de zile de pe o zi pe alta, iar când a moștenit o garsonieră, i-au rămas și datoriile la întreținere pe cap: 10.000 de lei şi o somaţie de executare silită.

Gabriela riscă acum să ajungă din nou în stradă, dar de data asta, împreună cu fiica ei, Crina.

Gabriela, singurul sprijin al fetiței ei, a căzut psihic, iar atunci copilul a devenit reazemul mamei, confident, psiholog, ancoră de stabilitate și balon de salvare.

Vreme de mai multe luni, Crina nu a mai mers la şcoală pentru a-şi putea îngriji mama. Norocul ei a fost că a dat peste o învăţătoare cu mult suflet, care a înţeles că misiunea unui dascăl nu se rezumă la orele petrecute la catedră.

Învăţătoarea, pe numele ei Mihaela, se întâlnea zi de zi cu eleva ei, chiar dacă aceasta nu mai putea să vină la ore.

Practic, învăţătoarea mai preda încă o dată doar pentru Crina. Cu ajutorul acestui dascăl formidabil, copila a trecut în clasa a V-a.

“Am văzut-o din primul moment că nu e în regulă cu ea. Era foarte, foarte tristă. Deşi nu părea că îi lipseşte ceva, era îmbrăcată ok, avea rechizitele la ea, dar o simţeam tristă şi furioasă”, a declarat Mihaela Purcaru, fosta învăţătoare a Crinei.

Mihaela a avut-o la clasă un singur an, într-a patra, şi poate viaţa Crinei şi a mamei ei ar fi fost astăzi mai bună dacă s-ar fi întâlnit mai devreme. Sunt mulţi profesori sau învăţători care intuiesc că elevii lor au probleme acasă. Cei mai mulţi îşi văd doar de materia pe care o predau. Nu şi Mihaela

“Am vrut să îi cunosc mama, ca să înţeleg ce se întâmplă cu copilul. Pentru că întotdeauna când copilul are probleme, cheia e acasă. I-am cunoscut mama şi am înţeles ce duce în spate acest copil după ce am cunoscut-o pe Gabi, mama ei. Trecea printr-o perioadă foarte grea. Bunica lor trecuse dincolo şi Gabi plângea non-stop. Era panicată că cineva le poate face rău, ei şi fetei. Nu mai mânca, era foarte slabă, nu mai dormea”, mărturiseşte Mihaela.

De fapt, Mihaela a constatat că eleva ei de 11 ani avea ea grijă de mamă. Invers decât e firesc. A încurajat-o pe mama Crinei să meargă la psiholog şi i-a monitorizat îndeaproape evoluţia. În plus, a luat-o decizie radicală în ce o priveşte pe Crina, după cum spune chiar mama ei.

“Datorită Mihaelei, am ţinut-o acasă. Pentru că era mai deşteaptă ca restul copiilor din clasă. O singură dată a vrut ea să iasă cu Mihaela nu ştiu unde şi eu am început să urlu ca tâmpita în telefon. Să vină acasă, că mi-e rău”, şi-a amintit Gabriela.

Gabriela era practic dependentă de fiica ei şi o situaţie extremă a presupus măsuri extreme. La un moment dat, învăţătoarea a decis că cel mai bine ar fi ca eleva ei, Crina, să rămână acasă.

“Veneam eu către ea. Şcoala este foarte aproape. Şi eu locuiam aproape. Mă întâlneam cu ea şi îi dădeam temele. Stăteam mult de vorbă la telefon. Copilul oricum nu se putea concentra la ore. Îi explicam ce am făcut în zilele respective şi ea făcea mai departe acasă. Apoi, îmi arăta. Faţă de efortul prin care trecea Crina, faptul că mai stăteam o oră, sau două, sau… Nu am văzut-o niciodată ca pe un efort. Am văzut-o ca pe normalitate”, a spus Mihaela.

Puţin câte puţin, mama Crinei s-a pus pe picioare şi a fost momentul în care Mihaela a decis că e un bun moment să o trimită într-o tabără pe care altfel, nu şi-ar fi permis-o. Crina a mers la Magic Camp, o tabără pentru copii cu probleme de tot felul. Crina a ieşit din mediul apăsător în care trăia, şi în plus, oricât ar suna de cinic, a realizat că e important să te concentrezi pe obiective pozitive, oricât de greu ți-ar fi într-un anumit moment.

“Un îngeraş mic. Pentru că a fost mereu lângă mine de când am cunoscut-o. Ne-a ajutat cu lucruri. A fost cu mine, vorbea cu mine, m-a ajutat cu sfaturi pentru mami. Şi a fost lângă mine, fiind un străin pe atunci”, aşa o descrie Crina pe Mihaela.

Mihaela, fosta învăţătoare a Crinei, spune, cu modestie, că a făcut doar ce ar trebui să facă orice dascăl. Şi că va continua să vegheze asupra Crinei şi mamei ei. Atât cât va putea.

“Eu, la rândul meu, când eram de vârsta Crinei, am trecut printr-un episod similar şi ştiu ce înseamnă. Mi-am pierdut casa atunci şi ştiu ce înseamnă. Am trăit-o pe pielea mea, dar la mine a fost vorba de un incendiu. Atunci am văzut ce înseamnă puterea lui ÎMPREUNĂ.

Anii au trecut şi Mihaela a putut să întoarcă binele primit. Dacă o singură persoană a putut să aducă speranţă unei familii aflate într-o situaţie critică, imaginaţi-vă ce ar putea face mai mulţi oameni. Şi imaginaţi-vă că peste ani, şi Crina şi mama ei ar putea da mai departe binele primit…

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă doriţi să le ajutaţi pe Gabriela şi Crina, ne puteţi scrie la adresa de mail visez@europafm.ro