Pentru a scăpa de pietrele la rinichi trebuie să știm compoziția acestora

Există mai multe tipuri de litiază renală, adică de pietre la rinichi, și pentru a evita reapariția acestora după eliminare sunt necesare modificări ale alimentației specifice pentru fiecare tip în parte.

Deși apariția pietrelor la rinichi este condiționată uneori genetic, stilul de viață și alimentația joacă un rol important în formarea acestora.

Frecvent, este vorba de pietrele de oxalat de calciu. Oxalatul provine dintr-o varietate de produse precum ceaiul, alunele, divesre semințe, spanacul, sfecla și ciocolata.

Dacă aveți un calcul renal ce conține calciu nu înseamnă neapărat că trebuie să reduceți consumul de calciu.

În schimb, reducerea consumul de sare poate opri formarea unor noi calculi. Sodiul din sare favorizează trecerea unei cantități mari de calciu prin rinichi în urină, mecanism care poate sta la baza formării litiazei.

Diverse studii au arătat că persoanele cu litiază renală au mai multe depozite de calciu în aorta abdominală, principala arteră din organism, în comparație cu cei care nu au pietre la rinichi.

De asemenea, oasele acestora sunt mai puțin dense. De aceea, cei cu pietre la rinichi ar trebui investigați și pentru alte boli.

Pietrele de acid uric au, de asemenea, frecvență crescută, mai ales în rândul persoanelor care suferă de gută. În acest caz se recomandă atenție sporită privind consumul excesiv de carne.

Articole Similare