Confidenţialitate

Pentru 9 români din 10, protejarea animalelor este o cauză importantă

Nouă din zece români spun că protejarea animalelor este o cauză importantă pentru ei, dar doar 49% sunt de acord să se interzică folosirea lor în spectacolele de circ, arată un sondaj realizat de IRES.

Trei sferturi dintre respondenţii sondajului sunt de părere că partida de vânătoare în care a fost împuşcat ursul Arthur nu a fost legală şi că ea ar fi fost posibilă prin corupţie.  Totodată, ei sunt de părere că legislaţia în domeniu trebuie schimbată, iar cei implicaţi trebuie  sancţionaţi.

Pe de altă parte, sondajul IRES arată că, cel puţin la nivel declarativ, protecţia animalelor este foarte importantă pentru români.

Peste o treime dintre români sunt de acord cu desfiinţarea grădinilor zoologice ori cu interzicerea creşterii animalelor sălbatice. 4 din 10 români ar fi de acord cu interzicerea reproducerii intensive a animalelor  iar peste jumătate dintre români (52%) spun că nu ar fi de acord cu interzicerea creşterii animalelor sălbatice special pentru a fi vânate, dar şi cu interzicerea comerţului cu blănuri sau cu  experimentele asupra animalelor.

Cât priveşte interzicerea folosirii animalelor în spectacolele de circ, România a adoptat în 2017 legea care interzice acest lucru. Însă, părerile sunt împărţite: 49% dintre intervievaţi sunt de acord, iar 49% sunt împotriva acestei măsuri.

  • Liliana Nicolae