Confidenţialitate

Pentogon: a fost ucis liderul grupării Statul Islamic în Afganistan

Statele Unite îşi intensifică lupta împotriva organizaţiei extremiste în această ţară, de teamă că Afganistanul ar putea să devină noua placă turnantă a jihadiştilor, care pierd teren în Irak şi Siria.

Armata americană l-a ucis pe liderul grupării Statul Islamic în Afganistan, într-un bombardament, la începutul săptămânii, în provincia Kunar, la trei luni după moartea predecesorului său în circumstanţe asemănătoare, a anunţat Pentagonul.

Forţele americane l-au ucis pe Abu Sayed”, liderul EI-Khorasan – numele filialei locale a Statului Islamic în Afganistan – într-un ”atac aerian asupra cartierului general al grupării” jihadiste pe 11 iulie, a precizat, într-un comunicat, o purtătoare de cuvânt a Departamentului american al Apărării, Dana White.

În ”raidul aerian au fost ucişi şi alţi membri EI-Khorasan”, iar raidul ”va perturba considerabil obiectivele grupării teroriste de a-şi intensifica prezenţa în Afganistan”, a spus ea.

Este evident o victorie a noastră în privinţa respingerii. Este o direcţie bună”, a reacţionat şeful Pentagonului Jim Mattis.

Abu Sayed este al treilea ”emir” al organizaţiei jihadiste în Afganistan omorât de Washington şi Kabul, după Hafiz Sayed Khan anul trecut şi Abdul Hasib în aprilie.

Acesta din urmă a fost ucis într-o operaţiune comună a forţelor americane şi locale în estul ţării.

”Vom continua până când ei vor fi aneantizaţi”, a comentat generalul american John Nicholson, referindu-se la jihadiştii din Statul Islamic, estimaţi la mai puţin de 1.000 în Afganistan potrivit Pentagonului.

Forţele afgane şi americane au lansat o ofensivă, începând din martie 2017, subliniază Pentagonul, pentru a ”transmite Statului Islamic mesajul clar că nu are un sanctuar pentru combatanţii săi în Afganistan”.