Pentagonul dezvaluie statutul tuturor detinutilor de la Guantanamo Bay

E vorba despre cei 166 de prizonieri care se află închiși în Cuba

Lista de 15 pagini, după care Agenția France Presse a obţinut o copie, a fost făcută publică în urma unei plângeri din partea cotidianului ‘Miami Herald’, în virtutea legii privind dreptul presei de a fi informată.

Pe lista Pentagonului se află inclusiv cei 46 de prizonieri aflați în ceea ce se cheamă ‘detenţie nelimitată’ – o formă de statut de prizonieri de război, care nu pot fi inculpaţi din lipsă de probe şi nici eliberaţi, din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru Statele Unite.

Printre prizonierii de la Guantanamo se află și grevişti ai foamei, care participă la o mişcare de protest fără precedent prin durată şi amploare – 104 deţinuţi sunt în greva foamei de peste patru luni.

Lista oferă, în plus, numele şi naţionalitatea celor 34 de deţinuţi care, potrivit administraţiei Obama, ar urma să fie daţi în judecată. Opt dintre ei sunt inculpaţi, deja, sau au fost prezentațideja în faţa unui tribunal militar: 5 dintre aceștia sunt acuzaţi de atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, inclusiv presupusul organizator al atentatului împotriva navei americane USS Cole.

preşedintele Barack Obama şi-a reiterat intenţia de a închide centrul militar de detenţie de la Guantanamo, o promisiune făcută în campania electorala din 2008, dar care nu a fost concretizată până acum.